ECB-president Mario Draghi kijkt momenteel met een schuin oog naar Japan, waar de onverwachte monetaire verruiming van vorige maand niet de niet bepaald goed heeft uitgepakt. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Sinds de Bank of Japan op 30 januari ook een negatieve depositorente introduceerde is de Nikkei-index met 8 procent gedaald. De yen is met 5 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar en met vier procent ten opzichte van een mandje aan valuta van Japans handelspartners. Daarnaast is de rente-curve zo plat als een dubbeltje en is dinsdag zelfs de 10-jaars rente negatief geworden. Let wel, beleggers betalen een kleine vergoeding om voor 10 jaar geld uit te lenen aan Japan – het land met de grootste staatsschuld ter wereld.

Nu zal premier Abe niet zo rouwig zijn dat de staatsrente verwaarloosbaar is. Wat de bodemrente vooral aantoont, is niet zozeer dat beleggers vertrouwen hebben gekregen in de Japanse staatsfinanciën (die staan er nog steeds belabberd voor) maar vooral dat beleggers zeer bezorgd zijn over wat er in de rest van de wereld gebeurd.

Japan teert nog steeds op zijn portefeuille buitenlandse effecten van 3 biljoen dollar. Als Japanse beleggers de zenuwen krijgen en hun buitenlandse aandelen en obligaties dumpen, stijgt de yen en daalt de Japanse rente.

2. Bij Wall Street-grootbank JPMorgan denken ze inmiddels dat Draghi met gestrekt been de depositorente zal verlagen. Economen van de banken schreven in een rapport dat de depositorente voor banken in maart naar -0,5 procent gaat en in januari naar -0,7 procent.

3. Kop van Jut in de Europese beurscrash dit jaar zijn bankaandelen. De Europese Stoxx-bankaandelenindex staat op een voorlopig jaarverlies van 27 procent. Vanwege de lage (negatieve) rentestanden – en met name de lage lange rente – staat de winstgevendheid van banken onder zware druk. Bovendien is per 1 januari de BRRD-regelgeving voor het afwikkelen van gammele banken in werking getreden en is het daardoor een stuk moeilijker voor de staat om banken overeind te houden. De kans is dus groter dat aandeelhouders en schuldeisers erbij inschieten als een bank in de problemen komt.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Maar wat de sell-off in banken vooral aantoont, is dat beleggers steeds somberder worden over de groeivooruitzichten van de eurozone. De prijs/boekwaarde van Europese banken op basis van de cijfers over 2015 is 0,74. Op basis van de door analisten verwachte cijfers voor 2016 is de prijs/boekwaarde nog maar 0,52. Dat betekent dat de activa van banken – van leningen tot hun effectenportefeuille – nog maar 52 eurocent op de euro waard zijn. De laatste keer dat Europese banken zo laag gewaardeerd waren was in 2011, tijdens de hoogtijdagen van de eurozonecrisis.

4. Wat moet u doen als bankier wanneer de koers van uw aandeel door het putje gaat? Simpel: zeggen dat het allemaal goed komt. De koers van Deutsche Bank is dit jaar met 40 procent gedaald vanwege zorgen over de kapitaalpositie van Duitslands grootste bank. Beleggers vrezen dat de bank in mei dit jaar niet de coupon kan betalen op zijn achtergestelde obligaties. Daardoor stegen de kosten om de obligaties van Deutsche Bank te verzekeren tegen wanbetaling gisteren naar het hoogste niveau sinds 2011.

De rumoer en geruchten en de markt waren dermate sterk geworden dat Deutsche Bank zich genoodzaakt zag in een persbericht te melden dat het meer dan genoeg cash heeft om de komende jaren de coupons op de achtergestelde obligaties te betalen. Aan het einde van de ochtend stond de koers van Deutsche Bank 2 procent hoger. De achtergestelde obligaties stonden 2,5 procent hoger.

5. De koers van ArcrelorMittal – ’s werelds grootste staalproducent – bereikte vandaag weer een nieuw dieptepunt. De koers zakte met ruim 10 procent naar 2,82 euro per aandeel, het laagste niveau sinds 2008. ArcelorMittal meldde dinsdag dat aandeelhouders op 10 maart moeten stemmen over de claimemissie van 3 miljard euro. Het bedrijf verkeert in zwaar weer doordat de prijzen van staal en ijzer zijn gecrasht vanwege de kwakkelende wereldeconomie. Bovendien heeft ArcelorMittal te lijden onder goedkope concurrentie van Chinees en Russisch staal.

6. Voor de oliesector is het laatste maandrapport van het International Energieagentschap geen fijn leesvoer. Volgens het IEA zal de vraag naar olie dit jaar “aanzienlijk verzwakken” vanwege “aanzienlijke [economische] vertraging in Europa, China en de VS. Momenteel “puilen” de olievoorraden uit en hoeven beleggers (en olieboeren) voorlopig niet te rekenen op een significant prijsherstel. Bovendien is de kans op een productieverlaging "zeer laag", aldus het IEA. “Hardnekkige speculatie over een deal tussen OPEC en leidende niet-OPEC producenten om de productie te verlagen is niet meer dan dat: speculatie.”

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl