De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager.
De Europese aandelenbeurs stonden maandagochtend overwegend in het rood. Teleurstellend nieuws uit Japan, waar de economie onverwachts in een recessie is beland, drukte de stemming op de financiële markten.
“Het Japanse bbp-cijfer kwam als een schok. Er was een economische groei verwacht en het werd uiteindelijk een dikke min. In Japan moeten meer stimuleringsmaatregelen worden genomen en dat zal mogelijk weer een positief effect hebben op de beurzen”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 410,89 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 610,20 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent.
Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie van het land in het derde kwartaal onverwachts is gekrompen. Het is de tweede krimp in een kwartaal op rij. ’s Werelds derde economie zit daarmee officieel weer in een recessie. De beurs in Tokio zakte op het nieuws 3 procent.
Fugro onderaan
In de AEX stond Fugro onderaan met een min van meer dan 3 procent. De bodemonderzoeker steeg vrijdag nog bijna 21 procent zonder duidelijke reden. Sterkste stijger was digitaal beveiliger Gemalto met een winst van 1,7 procent.
In Londen daalde Reckitt Benckiser 0,2 procent. De producent van onder meer pijnstillers, luchtverfrissers en condooms brengt zijn farmaceutische divisie vlak voor kerst naar de Londense beurs.
Hennes & Mauritz klom in Stockholm 1,7 procent na beter dan verwachte verkopen van de Zweedse modeketen in oktober. Merck klom in Frankfurt ruim 2 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer gaat samen met zijn Duitse branchegenoot medicijnen tegen kanker ontwikkelen. Vanwege een aanbetaling aan Merck voorziet Pfizer wel een lagere jaarwinst.
De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,2490 dollar. De olieprijzen stonden opnieuw onder druk ondanks speculatie op een verlaging van het productieniveau in de OPEC-landen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 74,96 dollar. Brentolie zakte 1,5 procent in prijs tot 78,18 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl