Toeval of niet: de eerste grote buitenlandse overname van een toonaangevend Brits bedrijf na het Brexit-referendum is beklonken. Het Japanse Softbank biedt omgerekend zo’n 29 miljard euro voor de Britse chipmaker ARM.
De Britse chipmaker ARM Holdings heeft ingestemd met een overname door het Japanse internet- en telefonieconcern SoftBank. Met de deal is een bedrag van omgerekend krap 29 miljard euro gemoeid, werd maandag bekendgemaakt.
ARM is een toonaangevende producent van chips voor smartphones, tablets en andere gadgets die verbonden zijn met internet. Zo zijn chips van ARM onder meer in Apple-producten terug te vinden.
Investeringen in VK
Het Britse bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 1 miljard pond. Na de overname zal het hoofdkwartier van ARM in Cambridge gevestigd blijven. Daarbij zal SoftBank het personeelsbestand in het Verenigd Koninkrijk in de komende vijf jaar ten minste verdubbelen, gaf de onderneming aan.
Uit het jaarverslag van ARM blijkt dat er op een totaal personeelsbestand van 3.975 mensen, afgelopen jaar 1.577 werknemers in het Verenigd Koninkrijk werkten, ofwel 40 procent van het totaal.
De transactie wordt deels in contanten en deels via leningen voldaan. De miljardenovername van ARM door SoftBank is volgens kenners hoogst ongebruikelijk, omdat het Aziatische bedrijf normaliter de voorkeur geeft aan investeringen in kleinere bedrijven met groeipotentieel.
Daling Britse pond
De deal is ook de grootste in het Verenigd Koninkrijk sinds de Britten vorige maand in een referendum besloten om uit de Europese Unie te stappen. Sindsdien is het Britse pond fors gedaald. Ten opzichte van de Japanse yen is het Britse pond sinds 23 juni ruim 12 procent gedaald.
Volgens ingewijden was het Softbank die ARM heeft benaderd. Dat was nog voorafgaand aan het referendum in juni.
De overname van ARM, ook wel het kroonjuweel van de Britse technologiesector genoemd, wijkt af van de gebruikelijke strategie van Softbank-oprichter Masayoshi Son. Die gedraagt zich wat betreft buitenlandse investeringen doorgaans meer als een belegger in veelbelovende, opkomende techbedrijven.
Zo verdiende Softbank veel geld met de investering van 20 miljoen Amerikaanse dollar in het Chinese winkelplatform Alibaba in 2000; die investering heeft miljarden opgeleverd.
Gok op 'internet of things'
Bij ARM ligt dat anders, zo signaleert onder mee de site Quartz. Het gaat om een gevestigde speler in de chipindustrie, die allang geen startup meer is. Softbank is zelf geen belangrijke speler in de chipindustrie en heeft ARM geen synergievoordelen te bieden.
De aankoop van ARM wordt vooral gezien als een gok van Softbank baas-Son op de patentenportfolio van ARM. Son gelooft heilig in de potentie van het gebruik van chips in tal van dagelijkse gebruiksapparaten, zoals ijskasten en broodroosters. Via verbinding met internet kunnen die apparaten dan aangestuurd worden, ook wel 'the internet of things' genoemd.