Januari is bij uitstek de maand waarop functioneringsgesprekken plaatsvinden. De feestdagen zijn achter de rug, het bedrijf draait normaal en belangrijker: veel bazen weten op dit moment wat ze aan budget hebben voor verschillende afdelingen en werknemers.

Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn. Januari lijkt misschien ver weg, maar voor je het weet is het al zover. Dit is dus het uitgelezen moment om aan je leidinggevende te laten weten dat je graag promotie zou willen maken.

Wacht je tot januari met knallen op de werkvloer om te laten zien dat je die promotie écht verdient, dan is de kans groot dat je de boot mist.

Mocht je nog geen functioneringsgesprek gepland hebben staan, vraag er dan een aan. Op deze manier kunnen jullie verwachtingen naar elkaar uitspreken en samen doelen stellen. Zo blijf jij gemotiveerd en je baas blij.

Een paar tips:


1. Doe onderzoek

Januari is promotiemaand: zo speel jij jezelf nu al in de kijker bij je baas

Kijk wat de cultuur is binnen het bedrijf als het op promotie aankomt. Is er een vast moment in het jaar waarop er naar dit onderwerp wordt gekeken? Heeft HR iets geregeld of is het allemaal op eigen initiatief? Moet je eerst aan de bel trekken voordat er iemand over jouw vergoeding en functie gaat nadenken? Of gaan deze zaken pas spelen als een ander zijn baan opzegt?

Zoals we hierboven al zeiden: maak een afspraak met een leidinggevende. Bespreek wat je tot nu toe voor het bedrijf hebt gedaan, wat je nog graag voor ze wil doen en hoe je binnen het bedrijf kan groeien.

Anna Davies van Refinery29 tipt dat je dit gesprek het beste informeel kunt houden. Je hoeft nu nog niet om een promotie of loonsverhoging te vragen, maar laat je leidinggevende wel weten dat je graag onderzoek doet naar hoe je dat wél voor elkaar krijgt en hoe jij kunt groeien.


2. Grijp ieder moment met je baas

Kate White, voormalig hoofdredacteur van Cosmopolitan en auteur van I Shouldn't Be Telling You This, zegt dat je tijd met je baas niet moet verdoen met praten over het weer.

White in haar boek: "Misschien kun je beter zeggen: 'Ik zag je quote in het artikel in ... en .... heel interessant!' of 'Interessant om te zien dat we ... en ... hebben aangenomen en dat we meer focussen op ... en ....' Laat die persoon weten dat je betrokken bent en nieuwsgierig bent naar alles wat met het bedrijf te maken heeft, én dat je helemaal voor het bedrijf klaarstaat."


3. Werk aan je kennis

Volg intern of extern eens een cursus om nieuwe kennis op te doen. Je leert niet alleen nieuwe dingen, het prikkelt ook je motivatie. Je weet beter waar je over praat en biedt het bedrijf waar je werkt meer waarde.

Naast een cursus kun je ook zelf een hoop over het bedrijf waar je werkt leren. Welke verschillende afdelingen zijn er? Waar houd iedereen zich mee bezig? Wat zijn de doelstellingen van het bedrijf en hoe willen ze die halen?


4. Het merk 'ik'

Januari is promotiemaand: zo speel jij jezelf nu al in de kijker bij je baas

Of je het wil of niet, zie je eigen persoonlijkheid als merk en voer je eigen pr. Het maakt niet uit in welke sector je werkt, iedereen heeft een reputatie. Wil je graag leidinggevende worden? Gedraag je er dan ook naar. Je kunt hard werken, maar als het niet wordt gezien ga je nooit promotie krijgen.

Creëer kansen door je hulp aan te bieden bij andere projecten. Zorg dat je opvalt en dat anderen je leren kennen. Je werk en hoe je dat doet, zegt meer over je dan dat je misschien denkt. Doe eens wat extra's: schrijf eens een column voor een vakblad of laat op een andere manier zien dat jij een expert bent in je vakgebied.

Business Insider schreef er al eerder over. Wat is het belangrijkste om een promotie te krijgen? Hoe goed jij je werk doet is tien procent van de puzzel, hoe anderen je zien dertig procent en hoe bewust anderen zijn van jouw werk is het allerbelangrijkste om promotie te krijgen: zestig procent.

Tip: Zet je prestaties op LinkedIn. Misschien ziet je baas het en biedt het je een sterkere positie tijdens je functioneringsgesprek in januari.


5. Lange- en kortetermijndenken

In de drukte van alledag vergeet je al snel te focussen op je langetermijndoelen. Het is zo makkelijk om te verdrinken in de dagelijkse sleur, maar die taken stralen niet altijd 'promotie' uit. Zorg dat jij je werk af hebt, maar durf ook te denken aan (en een plan te maken voor) wat je over een halfjaar of een jaar wil doen.

Op deze manier maak je eerder strategische keuzes. Je oppert misschien een nieuw project, gaat koffie drinken met een leidinggevende of bent net iets gemotiveerder om die belangrijke klant binnen te halen.


6. Zorg voor een vervanger

De belangrijkste reden om jou geen promotie te geven? Wie gaat jouw werk dan doen? Het nadeel van hard werken is dat je misschien onmisbaar bent geworden in de functie die je nu vervult.

Stoom dus een collega klaar die je tijdens het gesprek over je promotie kunt voordragen voor jouw functie. Neem je collega mee naar klanten en deel je kennis. Zolang je zelf hard blijft werken, hoef je niet bang te zijn dat de ander je werk overneemt en je zelf ontslagen wordt.

Het laat juist zien dat je een goede 'manager' bent, het beste met het bedrijf voor hebt en graag verder wilt groeien.


7. Kijk wie er onlangs een promotie kreeg

Januari is promotiemaand: zo speel jij jezelf nu al in de kijker bij je baas

Het is eigenlijk heel simpel: kijk naar wie er onlangs promotie heeft gekregen en probeer erachter te komen welke sterke vaardigheden en kwaliteiten nodig zijn om zelf promotie te maken. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat ze allemaal onwijs goede communicatieskills hebben, dan weet je dat dat een belangrijke eigenschap is voor het bedrijf.


8. Werk aan je zwakke punten

Vraag feedback! Je hebt namelijk nog een paar maanden om aan je zwakke punten te werken. Feedback geven is lastig, help je baas daarom om er zelf naar te vragen.

Laat hem bijvoorbeeld één punt noemen waarin jij je kunt bekwamen en focus daar de komende maanden op. Tijdens het gesprek in januari vertel je wat je hebt gedaan om dit zwakke punt aan te pakken en hoe het nu geen invloed meer heeft op jouw functioneren.


9. Creëer een functie

Toen ooit een van mijn collega's ontslagen werd dankzij bezuinigingen, besloot zij de volgende dag een presentatie te houden voor het management om te laten zien welke functie er nog miste binnen het bedrijf. Volgens haar sloten twee verschillende afdelingen slecht op elkaar aan en was zij de aangewezen persoon om dat gat op te vullen en zo het bedrijf beter te laten functioneren (en voor inkomsten te zorgen).

Wat wil ik hiermee zeggen? Durf out of the box te denken. Constateer een probleem en bied een oplossing. Laat zien dat er vraag is naar iemand zoals jij op een positie die nog niet bestaat.


10. Solliciteer naar een interne functie

Januari is promotiemaand: zo speel jij jezelf nu al in de kijker bij je baas

Mocht er geen ruimte zijn om te promoveren, dan zou je ook hogerop kunnen komen door te solliciteren op een andere interne functie. Let er wel op dat je niet op íedere vacature die voorbij komt gaat solliciteren. Je komt dan al snel als wanhopig over.

Solliciteer alleen als je denkt dat de functie je op het lijf is geschreven en bereid je extra goed voor. Een slecht sollicitatie kan je imago verpesten en van negatieve invloed zijn op je huidige baan.


11. Denk na over mogelijke onderhandelingen

Dat je al zo vroeg denkt aan je promotie zorgt ervoor dat je goed beslagen ten ijs kunt komen tijdens het gesprek. Vraag vrienden in je vakgebied naar wat een redelijk salaris is. En denk alvast na over mogelijke drempels: dat je baas je wel promotie wil geven, maar geen loonsverhoging. Hoe ga je met die situatie om en wat wil jij écht bereiken. Het is niet verkeerd om daar nu al over na te denken.


12. Zit er óóit een promotie in?

Wat als je leidinggevende zegt dat er voorlopig geen promotie voor jou in zit, wat dan?

"Soms is een nee eigenlijk een 'ja, maar over een paar maanden', of een 'ik weet het niet zo goed'", zegt Amanda Slavin van CatalystCreativ tegen Refinery29. Mocht er nog geen promotie voor je in zitten, dan kun je vragen om meer informatie om te weten waar je staat.

Moet je meer ervaring opdoen in een bepaald gebied? Is er het komende jaar simpelweg niet genoeg budget? Hoe meer je weet, hoe beter je een toekomstig functioneringsgesprek wel tot een succes kan brengen. Een 'nee' biedt het perfecte excuus om te vragen naar een cursus om aan je vaardigheden te werken.


13. Kom erachter of dit écht is wat je wilt

Januari is promotiemaand: zo speel jij jezelf nu al in de kijker bij je baas boss-meeting-work-employee-25

Soms ben je zo lekker aan het groeien binnen een bedrijf, dat het niet meer dan logisch is dat je vroeg of laat promotie krijgt. Je bent zo bezig met 'doorgroeien', dat je vergeet te kijken naar of je wel zin hebt in het werk en de verantwoordelijkheden die bij de nieuwe functie komen kijken.

Mocht je het angstzweet uitbreken (op de slechte manier), dan is het misschien goed om het binnen een ander bedrijf hogerop te zoeken.