- Farmaceut Johnson & Johnson is hoopvol over de bescherming van het Janssen-vaccin tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus.
- De Europese toezichthouder voor vaccins meldde vorige maand dat alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd goed lijken te beschermen tegen alle varianten.
- IC-arts Diederik Gommers zei vorige week nog dat het AstraZeneca-vaccin een minder goede bescherming biedt tegen de Delta-variant.
Het vaccin van Janssen biedt hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus die als eerste opdook in India.
De resultaten van een klein laboratoriumonderzoek zijn veelbelovend, meldt farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen.
Tijdens de laboratoriumtests veroorzaakte het vaccin een grote aanwezigheid van neutraliserende antilichamen in bloedmonsters van acht gevaccineerde mensen. Volgens Johnson & Johnson was de reactie nog sterker dan bij de Beta-variant, die uit Zuid-Afrika afkomstig is.
Gezondheidsautoriteiten over heel de wereld houden nauwlettend in de gaten hoe goed het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is, werkt tegen nieuwe coronavarianten.
De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), meldde vorige maand dat alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd goed lijken te beschermen tegen alle varianten. Naast Janssen gaat het dan om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.
IC-arts Diederik Gommers zei vorig week in het Radio 1-programma 'Dit is de Dag' dat met het oog op de Delta-variant het beter is om gevaccineerd te zijn met Moderna en Pfizer. Volgens hem werkt AstraZecena minder goed tegen deze variant en was van Janssen nog niet duidelijk of het vaccin voldoende bescherming biedt.
De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is in Nederland aan een opmars bezig. Het RIVM schat in dat de variant nu al ongeveer de helft van alle besmettingen in ons land veroorzaakt. In India gaat inmiddels ook een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is. Deze variant wordt Delta-plus genoemd.
Meer over vaccins? Bekijk ook deze stukken eens:
- Combinatie van coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca geeft hoge bescherming, volgens nieuwe studie
- WHO: ‘Mogelijk om het jaar vaccinbooster nodig tegen nieuwe varianten’ – armere landen dreigen verder achterop te raken
- Nieuwe coronatest ontwikkeld: geen wattenstaaf in je neus, maar een monster nemen van je smartphonescherm
- Duits coronavaccin van CureVac slechts 47% effectief – daarmee komt de levering in gevaar
- Dit moet je weten over 19 ‘gele’ en ‘groene’ vakantielanden zoals Italië, Duitsland, Portugal en de Griekse eilanden: checklist voor je op reis gaat