Jan Hommen kan zijn ervaring als financieel puinruimer inzetten bij zijn nieuwe functie als topman van accountantskantoor KPMG.
Accountantsbureau KPMG wil Hommen (71) benoemen als nieuwe bestuursvoorzitter. De afgelopen jaren wist hij ING weer op het juiste pad te krijgen, nadat de bank en verzekeraar door de financiële crisis op de rand van de afgrond was gebracht.
Bureau geplaagd door affaires
KPMG werd de afgelopen tijd geplaagd door affaires. Het bedrijf moest een hoge boete betalen in een schikking met het Openbaar Ministerie, omdat accountants hun klant Ballast Nedam hielpen bij het omkopen van ambtenaren in het buitenland. Vervolgens werd het bedrijf zelf onderwerp van een justitieel onderzoek naar mogelijke belastingontduiking bij de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor.
Verder moest topman Jurgen van Breukelen eerder deze maand zijn functie neerleggen, doordat hij zelf ook in opspraak was geraakt. Hij zou de drijvende kracht zijn geweest achter een omstreden beleggingsclub van topmanagers bij KPMG.
Eigen adviezen in praktijk brengen
Hommen, die in oktober vorig jaar zijn functie bij ING neerlegde, werd vorige maand al aangetrokken door KPMG om te adviseren bij de hervorming van het management, zodat nieuwe misstanden kunnen worden voorkomen. Die adviezen kan hij nu zelf als hoogste baas van KPMG in Nederland in de praktijk gaan brengen.
KPMG noemde de 71-jarige Hommen maandag ,,de juiste keuze'' voor het bedrijf. ,,Hij heeft uitgebreide ervaring in het leiden van complexe organisaties. Zijn niet-aflatende focus op kwaliteit en integriteit heeft tot duurzame prestatieverbeteringen van deze ondernemingen geleid'', stelde bestuursvoorzitter John Veihmeyer van KPMG International.
Carrière bij Alcoa en Philips
Hommen werd in 2009 na een lange carrière, met diverse functies bij het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa en als financieel directeur bij Philips, aangesteld als topman van ING. Hij verving daar Michel Tilmant, die moest opstappen nadat ING tot twee keer toe een kapitaalinjectie van de Staat ontving om de gevolgen van de financiële crisis te kunnen doorstaan.
Onder zijn leiding werd ING, onder meer via een forse ontslagronde, stevig afgeslankt en werd de afsplitsing van het verzekeringsbedrijf van de bank voorbereid. Tegelijkertijd wist Hommen de financiële resultaten van het concern te verbeteren, waardoor hij het bedrijf aanzienlijk sterker aan zijn opvolger Ralph Hamers kon overdragen dan hij het had aangetroffen.
De voordracht van Hommen moet op 14 juni nog worden goedgekeurd door de partners van KPMG. Ook toezichthouder AFM moet nog instemmen.
Lees ook
Patrick Beijersbergen: Jan Hommen bedankt!
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl