Supermarktketen Marqt stond ook in 2018 in het rood, zo blijkt uit het recent gepubliceerd jaarverslag. De keten boekte een verlies van 1,5 miljoen euro en drukte daarmee het eigen vermogen onder de nul, schrijft RTL Nieuws.
Door de hoge verliezen en het negatieve eigen vermogen van een half miljoen euro was het bedrijf eind 2018 al technisch failliet. De eerste helft van 2019 maakte het niet beter voor de keten. Marqt leed opnieuw een operationeel verlies van 1,2 miljoen euro.
Dat het niet goed ging met de supermarkt werd vorig jaar duidelijk, toen de Rabobank en de Belgische investeerder Verlinvest 6,8 miljoen euro aan leningen opeisten. De in 2008 opgerichte ecowinkel leek jarenlang een succesverhaal, maar boekte in z’n bestaanstijd nog nooit winst. Daarnaast bleek de keten sinds 2012 in bijzonder beheer, de afdeling voor noodlijdende bedrijven, te zitten bij de Rabobank.
Toen de Belgen om deze reden in 2017 hun aandelen kwijt wilden, werden deze overgenomen door de duurzame investeringsfondsen van Triodos en Social Impact Ventures. Er werd een nieuwe kapitaalinvestering gedaan en de keten leken gered van de ondergang.
Maar nu blijkt uit de jaarrekening dat het bedrijf in zwaarder weer verkeerde dan gedacht. Naast het negatieve eigen vermogen en het verlies, blijkt nu ook dat Marqt de omzet in 2018 niet wist te verhogen. Die bleef hangen op zo’n 61 miljoen euro.
Marqt verdwijnt langzaam uit straatbeeld
De duurzame supermarkt begon 2018 met grootse plannen. De keten trok de 51-jarige Joost Leeflang aan en wilde 40 tot 60 nieuwe winkels te realiseren, maar moest door de teruggetrokken kredieten van de Rabobank en de Belgische investeerder Verlinvest al snel van strategie veranderen.
Het verkocht vier van zijn vestigingen voor 12 miljoen euro aan Albert Heijn en kort daarna besloten de aandeelhouders het bedrijf in zijn geheel van de hand te doen. Ondanks flink verzet van de oprichters, Quirijn Bolle en Meike Beeren, viel Marqt in handen van Udea, de eigenaar van de ecoconcurrent Ekoplaza.
Udea verkocht vlak voor het einde van 2019 nog vijf Marqt-vestingen aan Jumbo. Van de 18 supermarkten zijn er daarom nog maar negen over.