Italië mag dan sinds zondagavond in een politieke crisis zitten, het land zal de euro niet snel snel dumpen voor de lira. Dat stellen analisten van zakenbank HSBC.
Premier Matteo Renzi kondigde zondag na even na middernacht zijn vertrek aan, nadat Italië in een referendum ‘nee’ zei tegen aanpassingen aan de grondwet. Renzi had zijn lot verbonden aan de uitslag.
Voorlopig is het even gedaan met de onrust in het land. Volgens HSBC-analist Fabio Balboni is het onwaarschijnlijk dat er snelle verkiezingen komen. Balboni verwacht dat een kabinet wordt aangesteld dat op de winkel past.
“Volgens ons is het meest voor de hand liggende scenario dat de Italiaanse president een poging waagt om een zakenkabinet aan te stellen. Dat zal zich gaan richten op het aanpassen van de kieswet”, aldus Balboni. “Wij verwachten geen snelle verkiezingen.”
Balboni schat dat medio 2017 de verkiezingen voor een nieuwe regering worden gehouden, niet veel eerder dan de al eerder geplande verkiezingen in 2018.
Dat geeft ruimte aan de 5-sterrenbeweging van de voormalig komiek Beppe Grillo om meer terrein te winnen. De 5-sterrenbeweging verzet zich tegen de gevestigde orde en groeit in de peilingen, zoals te zien in onderstaande grafiek.
Investeerders maken zich zorgen over de anti-EU-sentimenten van de 5-sterrenbeweging. Die zouden op den duur een vertrek van Italië uit de euro kunnen veroorzaken.
Mocht de beweging van Grillo aan de macht komen, dan zal die proberen een nieuw referendum uit te schrijven. Deze keer over deelname aan de euro van Italië. Volgens HSBC gaat dit in elk geval niet op de korte- of middenlange termijn gebeuren.
Balboni hierover:
"Een bindend referendum over de euro is in Italië ongrondwettelijk. Hoewel er een raadgevend referendum kan worden gehouden, is het parlement niet verplicht de uitkomst gestalte te geven (al zal het moeilijk zijn om de stem van het volk te negeren).
Maar, nog belangrijker, het standpunt van de 5-sterrenbeweging over dit punt is verre van duidelijk. Grillo's club zegt een referendum over de euro te willen, maar in de EU te willen blijven. Dat suggereert dat het debat over een vertrek uit de euro nog in de kinderschoenen staat."
Hoewel een vertrek van Italië uit de euro onwaarschijnlijk lijkt, is het niet onmogelijk. De munt is er niet bijster populair: