Zonne-energie is inmiddels goed voor 7,5 procent van de stroomafname in Italië – meer dan in welk land ter wereld. Met dank aan het grote aantal zonne-uren én genereuze subsidies voor duurzame energie. Maar ook in deze sector is de maffia inmiddels actief.
Dat schrijft persbureau AFP in een reportage.
Justitie op Sardinië waarschuwde vorig jaar voor de infiltratie van de maffia in de snelgegroeide bedrijfstak voor alternatieve energie. Politieorganisatie Europol had in 2013 al hetzelfde signaal afgegeven. Subsidies die eigenlijk bedoeld waren voor boeren die investeerden in groene energie, zouden zijn opgestreken door de georganiseerde criminaliteit.
Het gaat hierbij onder meer om subsidies voor de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen door boerenbedrijven. Daarvan blijken ook firma’s te profiteren die wel zonnepanelen plaatsen, maar verder niets met landbouw te maken hebben.
Naast de maffia profiteren ook grote buitenlandse bedrijven van de gulle geldstromen uit Rome. Een Chinees bedrijf kreeg op Sardinië geld voor een kassenbedrijf dat stroom opwekt via zonnepanelen op het dak. Wat blijkt: er liggen panelen op de daken van de kassen die het licht tegenhouden, maar met de kassen zelf wordt niets gedaan. In plaats van aloë vera groeit er nu onkruid.
Biomassa en wind
Behalve in zon pompte de Italiaanse overheid ook volop geld in de verwerking van biomassa en in wind. Meer dan 300 Italiaanse gemeenten zouden nu zelfvoorzienend zijn en elektriciteit, met name door windmolens.
Maar het stimuleringsprogramma kost de betalingbetaler wel een vermogen: gemiddeld betaalt elke Italiaan 93 euro mee aan de subsidies als onderdeel van zijn jaarlijkse energierekening. Vorig jaar besloot het Italiaanse kabinet de subsidies voor fabrieken voor zonne-energie te verlagen met 6 tot 25 procent, afhankelijk van de grootte.
De bestaande opwekkers van duurzame energie hebben daar geen last meer van. Die hebben hun subsidie gehad. En uiteraard zijn er ook genoeg bonafide bedrijven die zich netjes aan de subsidieregels hebben gehouden. Wees niet verbaasd als de boer die je op vakantie tegenkomt, z'n ricotta maakt op zonne-energie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl