De kans dat de Italiaanse staatsschuld een groter probleem wordt, is aanzienlijk.

Tenminste, als de Italiaanse regering van de populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging vasthoudt aan zonnige groeivoorspellingen.

De verwachting voor de Italiaanse begroting in de komende jaren leunt nog te veel op de voorspelling dat de economie sterk groeit, stellen econoom Apolline Menut en kredietanalist Clément Bonnin van vermogensbeheerer AXA IM in een commentaar op de Italiaanse markt.

“Wij zijn voorzichtiger als het aankomt op te verwachten groei in Italië en denken dat het begrotingstekort in het gunstigste geval rond 3 procent van het nationaal inkomen ligt. Daardoor stabiliseert de schuldratio zich nauwelijks”, stellen Menut en Bonnin.

“De overheidsschuld  blijft de komende jaren rond de 132 procent van het nationaal inkomen liggen. En als de groei teleurstelt, kan de overheidsschuld eenvoudig ontsporen”, waarschuwen Bonnin en Menut.

Lees de volledige analyse van de analisten van AXA IM op finanzen.nl »

Volgens de Europese begrotingsregels mag de staatsschuld van een land maximaal 60 procent van het nationaal inkomen bedragen. Voor landen die daarboven zitten, gaat het er vooral om dat er een geloofwaardig pad is richting schuldreductie.

Verbetering van de schuldratio is mogelijk als een economie groeit, terwijl de staatsschuld in absolute zin gelijk blijft. Dit levert een lagere schuld op afgezet tegen de omvang van de economie.

Op het moment dat er trage groei is, wordt het belangrijker om ook de absolute omvang van de schuld binnen de perken te houden. En dat betekent vaak bezuinigingen. Iets waar de populistische regeringspartijen in Italië helemaal niet op zitten te wachten.

Frankrijk loopt meest risico met Italië

Volgens de analisten van AXA IM zijn er momenteel nog geen tekenen van een 'besmettingsgevaar' van de Italiaanse schuldproblemen. Zo lopen de marktrentes van relatief zwakke eurolanden zoals Ierland, Portugal en Spanje vooralsnog niet op.

In Italië zijn marktrentes voor staatsleningen wel fors gestegen. En tegelijk zijn koersen van Italiaanse bankaandelen gedaald.

(klik voor uitvergroting)

De sterke samenhang tussen aandelenkoersen van Italiaanse banken en de marktrente voor Italiaans staatspapier heeft mede te maken met het feit dat Italiaanse banken voor zo'n 343 miljard euro aan staatspapier in de boeken hebben staan. De verwevenheid tussen het bankwezen en de staatsfinanciën is dus groot.

Mocht het tot een Italiaanse crisis komen, dan is in eerste instantie Frankrijk behoorlijk kwetsbaar.

Uit onderstaand overzicht van econoom Eric Dor van de IESEG School of Management in Lille blijkt dat Franse banken veruit het grootste bedrag aan leningen hebben uitstaan in Italië, zowel bij banken als het bedrijfsleven.

(klik voor uitvergroting)

LEES OOK: Deze unieke rechtszaak kan premier May de macht geven om de Brexit eigenhandig af te blazen