• De Italiaanse regering heeft besloten Lombardije en enkele daaraan grenzende regio’s van de buitenwereld af te sluiten.
  • Mensen in de regio mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken, zoals scholen, zijn gesloten.
  • Reizen van en naar andere regio’s en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder enorm strenge voorwaarden.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders aangeraden te vertrekken uit de afgesloten regio’s in Noord-Italië.

Italië heeft besloten de Noord-Italiaanse regio Lombardije op slot te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook veertien provincies in andere regio’s mag niet meer in- of uitgereisd worden.

De nieuwe noodmaatregelen van premier Giuseppe Conte treffen een kwart van de Italiaanse bevolking. De bewegingsvrijheid van ongeveer 16 miljoen mensen wordt door het decreet flink ingeperkt. De maatregelen gelden tot 3 april.

De belangrijkste stad in de regio Lombardije is Milaan. Het is de Italiaanse financiële hoofdstad en heeft een bevolking van iets minder dan 1,4 miljoen mensen. In de hele regio Lombardije wonen 10 miljoen mensen.

Mensen in de regio mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken, zoals scholen, zijn gesloten. Bars en restaurants mogen alleen openblijven als er een minimumafstand tussen mensen van 1 meter wordt gehandhaafd.

Reizen van en naar andere regio's en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder enorm strenge voorwaarden, bijvoorbeeld als iemand moet verhuizen.

De drie luchthavens rond Milaan zijn nog in bedrijf, vooralsnog rijden er ook nog treinen.

Maatregelen al gepubliceerd door de media

De plannen werden in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt op een persconferentie. Daar haalde Conte uit naar Italiaanse media die de maatregelen zaterdag al gepubliceerd hadden.

"Het is onaanvaardbaar", aldus Conti over het lek. "Dit helpt mee aan onzekerheid en heeft verwarring gecreëerd. We kunnen dit niet accepteren."

In Italië zijn er 7.375 bevestigde gevallen van COVID-19, de besmettelijke longziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt. Al 366 patiënten kwamen om het leven. Daarmee is Italië het zwaarst getroffen van heel Europa.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders aangeraden te vertrekken uit vijftien delen in Noord-Italië, waaronder Lombardije, Rimini, Treviso en Reggio Emilia. Ze krijgen van het ministerie het advies om "alle mogelijkheden te gebruiken die er zijn om het land te verlaten".

Volgens Buitenlandse Zaken is vertrek mogelijk voor buitenlandse toeristen.

Ondertussen vindt de Tsjechische premier Andrej Babis dat Italië voor al zijn inwoners een reisverbod naar Europese landen moet instellen om de uitbraak van het nieuwe coronavirus te beteugelen.

Volgens Babis kan Tsjechië Italianen niet verbieden naar het land te reizen vanwege het Schengenverdrag. Daarin is vastgelegd dat mensen in principe niet meer bij de grens worden gecontroleerd en er vrij verkeer is van personen tussen landen die het verdrag hebben ondertekend. Tsjechië en Italië behoren daartoe, net als 24 andere Europese landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Coronavirus in Nederland: 188 bevestigde besmettingen

In Nederland is het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus opgelopen tot 265. Gezondheidsinstituut RIVM maakte de zestig nieuwe gevallen zondagmiddag bekend.

Volgens het RIVM zijn 144 van hen in het buitenland geweest.

Minstens 74 personen zijn in Nederland besmet geraakt. Bij de overige 47 wordt nog onderzocht waar zij het virus hebben opgelopen. Het grootste deel van de patiënten zit in thuisisolatie. Tot dusver zijn er 36 patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Vrijdag gaf het instituut mensen die milde klachten hebben het advies om thuis te blijven en sociale contacten te beperken. Onder milde klachten vallen verkoudheid, hoesten en koorts.

In Nederland zijn nog twee personen overleden die besmet waren met het coronavirus. Het zijn twee mannen, een 86-jarige die in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden lag en een 82-jarige die in Sittard-Geleen in het Zuyderland Medisch Centrum was opgenomen.

Beiden waren al ernstig ziek. Onderzocht wordt nog hoe deze mannen besmet zijn geraakt.

In totaal zijn nu drie mensen in Nederland aan het virus overleden. Tot nu toe overleed in Nederland één besmette patiënt, een 86-jarige man die was opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Lees meer over het coronavirus: