- De Italiaanse regering heeft de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden uitgebreid tot het hele land.
- De reisbeperkingen gelden nu voor alle 60 miljoen Italianen. Niemand mag meer op pad gaan, tenzij het voor werk is of als het strikt noodzakelijk is.
- Alle scholen en universiteiten in het land gaan dicht, net als bioscopen, theaters en fitnesscentra. Ook sportwedstrijden gaan niet door.
- De maatregelen gelden tot 3 april.
Heel Italië is nu een ‘rode zone’. Premier Giuseppe Conte maakte maandag bekend dat de maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn uitgebreid.
Conte trof amper twee dagen geleden vergaande noodmaatregelen in de noordelijke regio Lombardije, de brandhaard van de ziekte Covid-19 met de meeste dodelijke slachtoffers, en de nabijgelegen provincies. Nu geldt de ‘lockdown’ voor heel Italië.
Daarbij gaat het om de volgende maatregelen:
- De reisbeperkingen gelden nu voor alle Italianen. Wie van de ene naar de andere regio wil reizen, moet vooraf een formulier invullen met de reden. Alleen als het voor werk is of strikt noodzakelijk, dan krijg je toestemming. Een valse reden opgeven kan volgens Conte gezien worden als een misdaad.
- Alle scholen en universiteiten in het land gaan dicht, net als (semi-)publieke gelegenheden als bioscopen, theaters en fitnesscentra.
- Professionele sportwedstrijden zoals voetbalwedstrijden in de Serie A gaan niet door.
De maatregelen gelden tot en met dinsdag 3 april. “Blijf thuis”, raadt Conte de ongeveer 60 miljoen Italianen aan. Volgens de premier is het risico van besmetting met het gevreesde longvirus, waartegen nog geen vaccinatie bestaat, groot van noord tot zuid.
“Er komt een beschermingszone Italië”, aldus Conte. “Er is geen tijd te verliezen om de verspreiding van het virus in te dammen.” Een van de redenen voor dit drastische besluit was de uittocht van velen uit de noordelijke spergebieden naar zuidelijke streken, voordat de controle op ziekteverschijnselen door corona er op gang was gekomen.
Italië kampt met een snel stijgend aantal corona-slachtoffers. Inmiddels nadert het aantal actieve besmettingsgevallen de 8.000. Tot dusver zijn 463 personen overleden. Daartegenover staat dat ook 724 patiënten genezen zijn verklaard.