De Italiaanse minister van Economische Zaken Carlo Calenda heeft hard uitgehaald naar Jeroen Dijsselbloem. Hij vindt dat de voorzitter van de eurogroep ‘een gigantische blunder’ heeft gemaakt.
Dijsselbloem verzet zich tegen plannen van de Europese Commissie, die rijke EU-lidstaten komend jaar 50 miljard extra wil laten uitgeven om de economie te stimuleren.
De Nederlandse minister van Financiën zei dinsdag in het Europarlement dat hij het een goed idee vindt als sommige landen uit eigen beweging meer zouden investeren in bijvoorbeeld infrastructuur. Maar landen als Italië, die de economie graag willen stimuleren, moeten zich gewoon aan de Europese begrotingsregels houden, aldus Dijsselbloem.
“Een gigantische blunder, zoals hij ze regelmatig maakt”, zo reageerde Calenda op het standpunt van Dijsselbloem in Italiaanse media. “Het probleem is niet dat er geen sluitende begroting is, maar de onvrede van Europese burgers. Er moet daarom een groot investeringsplan komen, op Europees niveau.”
Spanningen rond referendum
Ook premier Matteo Renzi haalde uit: “Dijsselbloem heeft geen idee wat er zich in Italië allemaal afspeelt.” Hij vindt daarnaast dat Europese leiders beter vluchtelingen die in Italië aankomen, over kunnen nemen ‘in plaats van praten over zaken waar ze niets van weten’.
De Italianen zijn nerveus over het referendum dat volgende week in Italië wordt gehouden. Op papier krijgen de Italiaanse kiezers een technische vraag voorgeschoteld: Renzi wil graag het stroperige politieke systeem hervormen, zodat noodzakelijke economische maatregelen sneller kunnen worden ingevoerd. Hij wil daarom de macht van de Senaat beperken.
Maar omdat premier Renzi heeft beloofd af te treden als zijn voorstel het niet haalt, speelt op de achtergrond mee dat de eurosceptische partij van de komiek Beppe Grillo hoog staat in de peilingen.
Renzi probeert al een tijdlang concessies van de Europese Unie af te dwingen door de dreigen met een veto voor de Europese begroting. Renzi stelde vorige week nog tegenover persbureau AFP dat hij geen Italiaans geld aan de EU wil geven, als daar later muren mee worden gebouwd waarmee vluchtelingen worden tegengehouden.