Acht Italiaanse banken lopen het risico in te storen als Italië ‘nee’ stemt in het referendum van komend weekend over aanpassing van de Italiaanse grondwet.
De door premier Matteo Renzi voorgestelde veranderingen zouden de rol van de Senaat verkleinen, de macht van de regionale overheden beperken en de macht van de centrale overheid juist vergroten.
Als het nee-kamp wint – volgens de meeste peilingen heeft het ja-kamp een achterstand van zo’n 6 procentpunt – zal dat leiden tot onrust op financiële markten, zo zeggen hooggeplaatste ambtenaren en bankiers zondag in de Financial Times.
De oudste bank ter wereld, Monte dei Paschi di Siena, samen met Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Eruria, CariChieti, Banka della Marche, en CariFerrara zouden allemaal om kunnen vallen als de markten onrustig blijven.
Lot van Renzi
Die onrust zou waarschijnlijk worden veroorzaakt door het aftreden van Matteo Renzi, als er tegen de grondwetswijzigingen wordt gestemd. Het is echter niet helemaal duidelijk of Renzi daadwerkelijk zal aftreden, aangezien hij herhaaldelijk van standpunt is veranderd in de aanloop naar het referendum.
Als Renzi inderdaad aftreedt, zal Italië een periode van grote onzekerheid ingaan. Er zal een overgangsregering moeten worden samengesteld en een nieuwe premier moeten worden gevonden. De financiële markten houden doorgaans niet van onzekerheid, wat dus betekent dat Italiaanse aandelen, obligaties en andere beleggingscategorieën grote hinder zullen ondervinden.
Dat zal het vervolgens weer onwaarschijnlijker maken dat investeerders nog willen helpen bij het herkapitaliseren van de Italiaanse probleembanken, aldus diverse bronnen in de Financial Times.
"Hooggeplaatste bankiers en ambtenaren zeggen dat het worst-case scenario zou zijn dat de Monte Paschi's ingewikkelde herkapitalisering van 5 miljard euro en de herstructurering van 'rotte leningen' in het geding komen door de onrustige markten. ", aldus de krant.
Rotte leningen Italiaanse banken
De Italiaanse financiële sector wordt geplaagd door zo'n grote overdaad aan rotte leningen, dat de Italiaanse overheid bestuurders van banken, verzekeraars en investeerders bij elkaar riep om gezamenlijk 5 miljard dollar te steken in een reddingsfonds voor de zwakste banken.
Het fonds is opgezet om rotte leningen op te kopen en te investeren in de aandelen van de kredietverstrekkers, in de hoop dat banken weer de ruimte krijgen om te geld te lenen aan bedrijven.
Monte dei Paschi di Siena heeft het meeste last van de onrust op de Italiaanse financiële markt. De waarde van de rotte leningen die de bank had, was maar liefst 50 keer hoger dan de beurswaarde van de bank. Uiteindelijk ging de bank akkoord afgelopen juli akkoord met een reddingspakket van onder meer JPMorgan, Deutsche Bank en HSBC. Ook dat pakket zou in gevaar komen bij een Italiaans 'nee' bij het referendum.
"De kapitaalverhogingen van Italiaanse banken zouden nog ingewikkelder worden wanneer het referendum met een 'nee' wordt beantwoord", aldus Lorenzo Codogno, de voormalige hoofdeconoom van de Italiaanse schatkist, tegenover de Financial Times.
De zorgen op de markten over de Italiaanse bankensector waren maandag goed waarneembaar. Aandelen van Italiaanse kredietverstrekkers stonden allemaal in het rood. Dit is hoe het aandeel van UniCredit er maandagochtend bij stond: