De economische crisis in Italië leidt er inmiddels toe dat mensen ook gaan bezuinigen op eerste levensbehoeften zoals goed eten en drinken.
Dit blijkt uit cijfers die de boerenorganisatie Coldiretti zaterdag heeft gepubliceerd.
Zo is er in de eerste helft van het jaar vergeleken met 2012 maar liefst 10 procent minder besteed aan olijfolie uit de eerste koude persing, de basis voor menig delicieus Italiaans gerecht. Zelfs voor pasta, de eerste gang van een volledige Italiaanse maaltijd en normaal een uitkomst in barre tijden, is 10 procent minder uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor vis zijn de uitgaven met 13 procent gedaald, aldus de krant la Repubblica.
Volgens consumentenorganisatie Codacons geven de Italianen al sinds 2007 elk jaar minder uit voor voeding. Dit komt doordat inmiddels een derde van de Italiaanse families onvoldoende geld heeft om goed eten te kopen. Sinds de jaren 70 zijn de uitgaven voor voedsel per hoofd van de bevolking niet zo laag geweest.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl