Een meerderheid in de Italiaanse Senaat heeft woensdag ex-premier Silvio Berlusconi per direct weggestuurd.

De gevallen politicus moet zijn zetel opgeven vanwege een veroordeling voor belastingfraude. Eerder had een Senaatscommissie al besloten dat Berlusconi het veld moest ruimen.

Volgens de Italiaanse wet mag hij door zijn veroordeling tot 4 jaar cel niet meer in het parlement zitten. Met het wegsturen komt mogelijk een einde aan de politieke loopbaan van de al jaren omstreden Berlusconi.

Communistische magistraten

Zelf ziet hij dat anders: even voor de stemming verkondigde hij te zullen doorvechten als leider van zijn partij, Forza Italia.

Volgens Berlusconi is hij het slachtoffer van een staatsgreep van communistische magistraten die het jaren op hem hebben gemunt. Eerder klaagde hij dat hij in zijn leven al zeker 200 miljoen euro kwijt was aan processen. Zo zou hij meer dan 2500 keer voor rechter hebben moeten verschijnen.

Niet langer onschendbaar

In augustus werd een veroordeling wegens belastingfraude bij zijn concern Mediaset in hoger beroep uiteindelijk definitief. De 77-jarige hoeft de celstraf van 4 jaar vanwege zijn hoge leeftijd niet uit zitten. Hij kan huisarrest of taakstraffen krijgen en dat duurt dan 1 jaar.

Maar Berluconi heeft nu niet langer de onschendbaarheid van een parlementslid. Zo kan hij wel in de gevangenis terechtkomen wegens andere strafzaken, waar de wet minder coulant mee is.

Nauwelijks economische groei onder Berlusconi

De roemruchte Berlusconi is klein van stuk, maar behoort tot de figuurlijk grootste Italianen van onze dagen. De jurist en mediamagnaat is volgens schattingen nog steeds goed voor 6 miljoen stemmen en voor 6,75 miljard euro. En niemand is sinds de Tweede Wereldoorlog langer premier geweest.

Hij heeft circa 20 jaar lang de Italiaanse politiek gedomineerd. Hij wil "doorvechten'' ondanks zijn celstraf en ondanks de chronisch zwakke economie die het land 'in de jaren Berlusconi' heeft vertoond. In die jaren was er vrijwel geen economische groei, waren er nauwelijks hervormingen en vooral veel schandalen, zoals dat rond Ruby Rubacuori (Ruby Hartendief). Zij was als minderjarige op Berlusconi's seksfeestjes.

Italianen vergeven hem vrijwel alles

Maar veel Italianen vergeven de flamboyante populist Berlusconi vrijwel alles, zeker belastingfraude. Het gecompliceerde en veeleisende belastingstelsel is een van de voornaamste grieven van een Berlusconi-kiezer.

Begin dit jaar nog stemde één op de vier kiezers op Berlusconi, die toen ook allang uitgerangeerd leek. Berlusconi stelt het slachtoffer te zijn van duistere praktijken van de belastingen en van rechters. Veel Italianen herkennen daar hun eigen lot in.

Meerdere malen premier

De in 1936 geboren Berlusconi begon zijn werkzame leven als entertainer op cruiseschepen. Na de ondergang van de dominante christendemocratische partij (DC) in 1992 stortte zakenmagnaat Berlusconi zich op de DC-erfenis. Hij had een imperium verworven dat kranten, televisie- en radiostations, verzekeraars, voedselbedrijven en projectontwikkelaars omvat. Hij is eigenaar van circa 150 ondernemingen, inclusief de voetbalclub AC MiIan. Met de supporterskreet Forza Italia! (Hup Italië) begon hij een partij.

Begin 1994 werd hij al premier van een coalitiekabinet dat maar 7 maanden duurde. Maar zijn tweede (2001-2006) en derde (2008-2011) kabinet hielden het lang uit. Vanaf 2007 heette zijn centrumrechtse club Volk van de Vrijheid (PdL), maar pas nog heeft hij Forza Italia weer van stal gehaald 'om door te vechten'.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl