Overheid en ICT: het is vaak geen gelukkige combinatie. Nu blijkt het mis te zijn gegaan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De invoering van een systeem om strafdossiers te digitaliseren heeft 103 miljoen euro gekost, vier keer zoveel als begroot.
Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) op basis van een interne evaluatie van het ministerie waarover de krant beschikt.
Aan het project Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) is tien jaar lang gewerkt. Het moest een einde maken aan papieren strafdossiers. Maar uit de documenten waarover het FD beschikt blijkt dat het GPS-project eind 2011 stilletjes is stopgezet. De Tweede Kamer werd in 2009 voor het laatst geïnformeerd over de voortgang.
Grote delen van het programma blijven ongebruikt. Alleen het Openbaar Ministerie (OM) werkt met het GPS-systeem voor standaardzaken zoals winkeldiefstallen. Bij ingewikkeldere zaken komt er nog steeds papier aan te pas. Bij de rechterlijke macht komt het gebruik van GPS nauwelijks voor.
Volgens de evaluatie heeft het project gefaald door slechte afstemming tussen het OM en de rechterlijke macht. Ook zijn in de tien jaar dat het GPS-project duurde nieuwe doelen opgesteld zonder de oorspronkelijke plannen er op na te slaan.
ICT en overheid
Het is niet het eerste IT-project van de overheid dat niet loopt zoals gepland. Het registratiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) van de Nederlandse politie kende veel problemen. Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2010 blijkt dat de invoering van het BVH-systeem anderhalf keer zoveel heeft gekost dan gepland.
Eerder concludeerde de Rekenkamer al dat de overheid een zooitje maakt van ICT-projecten. Die pakken vaak veel duurder uit dan gedacht, duren langer dan gepland en lever uiteindelijk niet het gewenste resultaat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl