- IT-bedrijf Atos zucht onder een hoge schuldenlast en dreigt financieel in de problemen te komen.
- Het bedrijf ondersteunt veel overheidsinstellingen met IT-diensten, waaronder het ministerie van Defensie en de Sociale Verzekeringsbank.
- De Sociale Verzekeringsbank is onder meer verantwoordelijk voor het verzorgen van de AOW-uitkeringen.
- Lees ook: Nederlandse bedrijven lopen achter met back-up bij ransomware aanval
IT-dienstverlener Atos praat met banken en andere kredietverstrekkers over een oplossing voor zijn hoge schuldenlast. De zorgen over de financiële gezondheid van het Franse technologiebedrijf namen toe nadat duidelijk was geworden dat Atos voor het einde van 2025 ruim 3,6 miljard euro moet aflossen.
De problemen bij Atos nopen Nederlandse overheidsinstellingen ook tot het nemen van voorzorgsmaatregelen, schreef NRC eerder. Het bedrijf ondersteunt veel belangrijke processen bij bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank en het ministerie van Defensie.
De Sociale Verzekeringsbank is onder meer verantwoordelijk voor het verzorgen van de AOW-uitkeringen van gepensioneerden.
Atos werkt aan herstructureringsplan om schulden te kunnen aflossen
De zorgen bij Atos werden groter nadat een deal met Airbus over de verkoop van Atos’ cyberveiligheidsdivisie niet doorging. Ook gesprekken met de Tsjechische zakenman Daniel Křetínský over de verkoop van traditionelere IT-diensten van Atos liepen op niets uit. Nu stelt de IT-dienstverlener in gesprek te zijn “met onze schuldeisers om voor juli tot een herfinancieringsplan te komen”.
Atos zegt bij zijn jaarcijfers nog aan zijn kortlopende schulden te kunnen voldoen tot het moment waarop er een overeenkomst met schuldeisers moet zijn. Maar als zo'n plan mislukt, bestaat er aanzienlijke onzekerheid over het voortbestaan van de groep. Dat is ook het geval als het Atos niet lukt geld op te halen met de verkoop van bedrijfsonderdelen.
In 2023 leed Atos een verlies van 3,4 miljard euro. Dat was onder meer het gevolg van afboekingen van ruim 2,5 miljard euro. Daarnaast maakte het bedrijf kosten voor reorganisaties.
Klanten als Rabobank en zorgverzekeraar VGZ houden situatie in de gaten
Nederlandse klanten van Atos volgen de financiële ontwikkelingen bij de Franse IT-dienstverlener nauwlettend. Atos heeft zowel Nederlandse overheidsinstellingen als particuliere bedrijven als klant.
De Rabobank wil alleen in algemene bewoordingen iets zeggen over de problemen bij Atos. De bank houdt samenwerkingen met leveranciers continu in de gaten, zegt een woordvoerder. "Wanneer de dienstverlening van een leverancier mogelijk verstoord raakt, treffen wij uiteraard mitigerende maatregelen."
Zorgverzekeraar VGZ zegt "frequent" contact te onderhouden met Atos, dat onder andere diensten levert op het gebied van communicatie, klantgegevens en declaraties. "VGZ is op de hoogte van de huidige situatie bij Atos", zegt een woordvoerder. "Wij monitoren dagelijks de situatie en nemen direct maatregelen wanneer nodig. Wij denken in ons risicobeleid altijd na over het uitvallen van cruciale systemen."
Atos-topman Paul Saleh zei dinsdag dat de schuldenproblematiek geen invloed gaat hebben op klanten.