- De westerse wereld heeft massaal steun voor Israël uitgesproken na de aanvallen van de Hamas-beweging van afgelopen weekend.
- In Nederland zijn als steunbetuiging Israëlische vlaggen gehesen op onder meer het Binnenhof en de stadhuizen van Amsterdam en Den Haag.
- Westerse regeringen kiest vanwege historisch schuldgevoel, strategische belangen en gedeelde angst voor moslimterrorisme vrijwel altijd de kant van Israël in het conflict met de Palestijnen.
- Lees ook: Israël gaat over tot volledige blokkade van Gaza
De westerse wereld heeft massaal de steun voor Israël uitgesproken na de aanvallen op het land van de Hamas-beweging van afgelopen weekend.
Zo maakte de Nederlandse regering zondag duidelijk het Israëlische recht op zelfverdediging “volledig te steunen”.
De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde dat de VS klaar staan om “alle benodigde steun te bieden aan de regering en de bevolking van Israël” en ook voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie beloofde “alle steun” aan Israël.
Deze maandag heeft het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte als steunbetuiging de Israëlische vlag gehesen op het Binnenhof en ook op de stadhuizen van Den Haag en Amsterdam wappert de Israëlische vlag. In het al decennia slepende conflict met de Palestijnen kiezen westerse leiders vrijwel standaard de kant van Israël.
Maar er waren dit weekend ook pro-Palestijnse demonstraties in Rotterdam en burgemeester Ahmed Aboutaleb wil de Israëlische vlag niet hijsen.
Veel critici wijzen erop dat de geweldsuitbarsting voortkomt uit wanhoop onder de Palestijnen vanwege "de grootschalige onderdrukking en mensenrechtenschendingen" door Israël en dat Nederland en andere westerse landen daar de ogen voor moeten openen.
Er zijn grofweg drie hoofdredenen waarom regeringen in Europa en de VS ertoe neigen om Israël te steunen:
1. Historisch schuldgevoel
Veel westerse landen zien het vanwege de Holocaust als een morele plicht om Israël te steunen en de veiligheid van de Joodse bevolking te waarborgen. Een belangrijke reden voor de stichting van de staat Israël in 1948 was dat overlevenden van de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog een veilig thuisland zochten.
2. Strategische belangen
Israël wordt vanwege zijn ligging in het Midden-Oosten gezien als een strategische bondgenoot voor stabiliteit en samenwerking op militair gebied en voor inlichtingen en veiligheid. Ook is er veel samenwerking op economisch en technologisch gebied.
Ondanks alle onvolkomenheden geldt Israël in westerse landen nog altijd als 'de enige democratie in het Midden-Oosten'.
3. Gedeelde angst voor moslimterrorisme
Door de terreuraanslagen in Europa - onder meer in Parijs, Brussel, Londen en Madrid - en die van 9/11 in de Verenigde Staten voelt het westen net als Israël voortdurend de dreiging van moslimterrorisme.
Westerse leiders benadrukken steeds dat Israël "het recht heeft op zelfverdediging" en Hamas wordt door de VS en de EU bestempeld als terroristische organisatie.