- De VS zijn geen voorstander van een staakt-het-vuren in Gaza, omdat Hamas dan tot rust kan komen en “meer terroristische aanvallen” voor kan gaan bereiden.
- Premier Mark Rutte drong maandag bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan op “wijsheid” bij de volgende stappen.
- Hamas heeft intussen opnieuw twee gijzelaars vrijgelaten: twee Israëlische vrouwen.
- Lees ook: Israël kan alleen met een massale grondaanval gegijzelde burgers en soldaten in Gaza bevrijden, zegt Amerikaanse ex-generaal – een vrijwel onmogelijke taak
De Verenigde Staten zijn geen voorstander van een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou dat Hamas de gelegenheid geven om tot rust te komen en te herstellen om zo “klaar te zijn om meer terroristische aanvallen op Israël te lanceren”.
“Je kunt duidelijk begrijpen waarom dat een onacceptabele situatie is voor Israël.” Washington wil wel zorgen voor humanitaire hulp voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. Dat gebied wordt al ruim twee weken gebombardeerd door Israël sinds Hamas een grootschalige verrassingsaanval pleegde op Israël. Er zitten ook enkele honderden Amerikanen vast in de Gazastrook en het Witte Huis zegt z’n best te doen zodat die burgers daar kunnen vertrekken. Bovendien hebben de VS “een paar” militaire adviseurs naar Israël gestuurd om het Israëlische leger te helpen.
In Europa wordt de roep om een gevechtspauze wel steeds luider. Onder meer Nederland dringt daarop aan, zodat buitenlandse burgers Gaza kunnen verlaten en meer noodhulp naar het gebied kan.
Rutte dringt bij Netanyahu aan op ‘wijsheid’ bij volgende stappen
Demissionair premier Mark Rutte heeft maandag in een “stevig gesprek” met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangedrongen op “wijsheid” in de volgende stappen die zijn land neemt tegen Hamas in de Gazastrook. “Realiseer je de macht die je hebt”, zei Rutte naar eigen zeggen tegen Netanyahu tijdens een bliksembezoek aan Israël.
Hij vindt het belangrijk dat Hamas wordt uitgeschakeld, want zolang de dreiging van Hamas niet wordt weggenomen is de toekomst van Israël volgens Rutte in gevaar. Maar het uitschakelen van de militante beweging moet gebeuren met "een minimum aan burgerslachtoffers". Israël is volgens Rutte "een reus in militair opzicht" en moet zien te voorkomen dat het conflict escaleert en bijvoorbeeld Iran betrokken raakt. Hij heeft niet tegen Netanyahu gezegd of hij al dan niet te ver gaat met zijn vergelding tegen Hamas.
Rutte ging maandagmiddag ook op bezoek bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij benadrukte in zijn gesprek met Abbas dat het belangrijk is dat er in de regio geen escalatie komt van het geweld dat is opgelaaid tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Daarnaast besprak Rutte met hem in Ramallah - op de Westelijke Jordaanoever - het belang van perspectief op een zelfstandige staat naast Israël. "Dat is de enige manier om de hele regio tot stabiliteit te brengen", zei de demissionair premier na afloop tegen journalisten.
Hamas laat opnieuw twee gijzelaars vrij
Hamas heeft twee Israëlische vrouwen vrijgelaten van de ruim tweehonderd gijzelaars die de Palestijnse beweging sinds ruim twee weken gevangenhoudt. Vrijdag kwamen de eerste twee vrij: een Amerikaanse vrouw en haar dochter.
Volgens een verklaring van de gewapende tak van Hamas, de al-Qassam-brigades, mochten de vrouwen onder meer om "dwingende humanitaire" redenen gaan, "ondanks de misdaden van de bezetting." De vrijlating zou door bemiddeling van Qatar en Egypte tot stand zijn gekomen. Hamas beweert verder dat "de vijand" vorige week de overdracht van de twee zou hebben geweigerd.
Bij de twee vrijgelaten Amerikaanse burgers had Qatar al bemiddeld.
Onderhandelingen over vrijlating 'buitenlandse' gijzelaars
Volgens de Israëlische nieuwszender i24News wordt er onderhandeld met de Palestijnse Hamas over de vrijlating van ongeveer vijftig gijzelaars met een dubbele nationaliteit. De zender baseert zich op bronnen in de Gazastrook.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een mogelijke deal, waarbij bemiddeling door Qatar een cruciale rol speelt, aldus i24News. Het Rode Kruis is onderweg om een groep vrijgelaten personen te ontvangen.
Volgens de bronnen zal hun overdracht plaatsvinden in het Khan Younis-gebied in het zuiden van de Gazastrook. Als er geen nieuwe obstakels opduiken, zal er naar verwachting in de komende uren een overeenkomst worden bereikt. Als onderdeel van de afspraken en om het personeel van het Rode Kruis in staat te stellen het gebied veilig te bereiken, melden de bronnen dat er de afgelopen uren geen Israëlische luchtaanvallen op Gaza zijn geweest, meldt i24News verder.