Wie voor de langere termijn de energiekosten van gas omlaag wil kijken, komt vaak als eerste terecht bij maatregelen om het huis beter te isoleren. Zeker als het om een oudere woning gaat, kan dat flink schelen voor de hoge energierekening.

Daarnaast draag je met een geïsoleerd huis bij aan een efficiënter gebruik van energie en dat is ook goed voor het milieu. Isolatie zorgt ervoor dat warmte zoveel mogelijk in het huis blijft, waardoor je minder hoeft te stoken en als je gas gebruikt betekent dat een lagere CO2-uitstoot.

Bovendien heb je dankzij het isoleren een woning met een hoger wooncomfort: meer koelte in de zomer en meer warme in de winter. Ook kun je met een goed geïsoleerd huis je energielabel opkrikken, wat zorgt voor een hogere woningwaarde als het huis ooit wil verkopen.

Isoleren van je huis vergt doorgaans wel een flinke investering, omdat het in de meeste gevallen jaren duurt voordat je de kosten van de genomen maatregelen terugverdient.

Een belangrijke overweging daarbij is het ingevoerde prijsplafond voor energie, waardoor gas dit jaar iets minder duur wordt. Wellicht geeft dat een prikkel om isolatiemaatregelen nog even uit te stellen. Aan de andere kant is het prijsplafond is een tijdelijke maatregel. Wat je sowieso moet doen is per ingreep goed afwegen of het op de lange termijn loont.

Business Insider neemt vier voor de hand liggende isolatiemaatregelen door: muren, dak vloer en ramen. We bekijken hoeveel verschillende ingrepen kosten en wat de verwachte besparing en terugverdientijd is. Voor de besparing rekenen we hieronder met de gasprijs van het prijsplafond van 1,45 kubieke meter gas.

De kosten die we noemen zijn exclusief eventuele subsidies. Je kunt, mits je aan de voorwaarden voldoet, 30 procent subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen. 

Ten slotte is de website Verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal voor veel mensen een goed startpunt, als je denkt aan isoleren. Na het invullen van enkele vragen over het bouwjaar en de staat van je woning, krijg je een advies over mogelijke verbeterpunten.


1. Muren isoleren

Muren kun je op drie verschillende manieren isoleren: isolatie aanleggen langs de buitenkant, de binnenkant, en/of kiezen voor spouwmuurisolatie. Welke mogelijkheid het beste bij je past, hangt af van je huis.

Spouwmuurisolatie is vaak interessant voor woningen die tussen 1930 en 1970 zijn gebouwd, want die hebben vaak een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is, waarvan je de ruimte kunt opvullen met isolatiemateriaal.

Als je huis vóór 1930 is gebouwd, kan het zijn dat je geen spouwmuur hebt. Dan is isolatie aan de binnenkant of buitenkant van een muur interessant. Beide opties leveren wat meer werk op dan het isoleren van de spouwmuur.

Isolatie aan de buitenkant doe je alleen als je gevel aan vernieuwing toe is. Bovendien kun je als je in een appartement woont niet zomaar je gevel veranderen. En als je de binnenkant van je muur isoleert, lever je woonruimte in.

Kosten: Voor een woning van 100 vierkante meter betaal je naar schatting tussen 900 euro en 1.800 euro voor het isoleren van de spouwmuur. Het plaatsen van isolatie aan de binnenmuur voor een woonkamer van 30 vierkante meter kost tussen 1.200 euro en 2.400 euro. De isolatie voor de buitenkant is prijziger, voor een tussenwoning ben je naar schatting 9.000 euro kwijt als je hele gevel laat isoleren.

Besparing: Bij een tussenwoning bespaar je met spouwmuurisolatie en binnenmuurisolatie (woonkamer van 30 vierkante meter) ongeveer 180 kubieke meter gas per jaar, wat zich vertaalt in een jaarlijks voordeel van 260 euro.

Met isolatie aan de buitenkant van de muur bespaar je in een tussenwoning 240 kubieke meter gas, wat een besparing van 348 euro per jaar betekent.

Terugverdientijd: Dit ligt tussen de 3 en 5 jaar voor spouwmuurisolatie, 10 en 15 jaar voor buitenmuurisolatie en 15 jaar voor binnenmuurisolatie.


2. Dak isoleren

Heb je een dak dat nog niet geïsoleerd is? Dan kun je daar veel mee winnen. De warmte in je huis stijgt automatisch op, waardoor de warmte via een slecht geïsoleerd weer snel je woning verlaat. Daardoor moet je relatief meer stoken en dus gas verbruiken.

Om het weglekken van warmte te voorkomen, kun je isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak te plaatsen. Dit is ook een klus die je in principe zelf kunt doen, als je een schuin dak of een plat dak hebt. Zo kan je geld besparen en hoef je geen klusjesman in te huren.

Kosten: De kosten om dakisolatie te laten doen voor een schuin dak variëren tussen 4.500 euro (tussenwoning) tot 7.500 euro (vrijstaande woning).

Wil je zelf je dak isoleren? Dan bedragen materiaalkosten ongeveer 40 procent van het totaal. De kosten voor het isoleren van een plat dak bedragen tussen 100 euro en 140 euro per vierkante meter. Voor een tussenwoning met een plat dak van 50 vierkante meter betaal je tussen 5.000 euro en 7.000 voor dakisolatie.

Besparing: Goede dakisolatie plaatsen bij een gemiddelde hoekwoning scheelt je zo'n 420 kubieke meter gas per jaar. Dat geeft een voordeel voor van zo'n 600 euro op jaarbasis.

Terugverdientijd: 10 jaar


3. Vloer isoleren

Dan de vloer van de begane grond. Eenvoor de hand liggende manier om de benedenvloer te isoleren is via de kruipruimte, als je huis dat heeft. Deze klus kun je zelf uitvoeren of je kunt het laten doen. Dat laatst kost meer.

Het is verder prettig om een geïsoleerde vloer te hebben, omdat je vloer vooral in de winter minder koud aanvoelt aan je voeten.

Kosten: Bij een tussenwoning ongeveer 2.250 euro, een hoekwoning 2.350 euro en een vrijstaande woning 4.500 euro.

Besparing: Bij een tussenwoning is dat ongeveer 120 euro per jaar, bij een hoekwoning 190 euro per jaar en bij een vrijstaande woning 250 euro per jaar.

Terugverdientijd: 5 tot 10 jaar.


4. Ramen isoleren: HR++ glas

Een belangrijke stap biij het isoleren van je huis zijn de ramen. Die laten bij slechte isolatie veel warmte door. Als je enkel of dubbel glas hebt, kun je dat door triple glas of HR++-glas vervangen.

HR++ lijkt op dubbel glas, waarbij er tussen twee glasplaten een isolerende laag lucht zit. De ruimte tussen de glasplaten wordt bij HR++ glas gevuld met edelgas. Daarnaast is het glas aan één kant gecoat, zodat het extra goed isoleert. Triple glas bestaat uit drie glasplaten en heeft ook een coating en isolerend gas.

Bij raamisolatie moet je nadenken of je kozijnen nog in goede staat verkeren. Is dat het geval? Dan kun je nieuw glas plaatsen in je bestaande kozijnen, waardoor je minder hoeft uit te geven.

Kosten: Het vervangen van je glas met het behoud van eigen kozijnen kost voor HR++-glas naar schatting 3.500 euro voor een tussenwoning. Bij een vrijstaande woning ben je 5.500 euro kwijt. Ga je veel geld uitgeven en je koop je nieuwe kozijnen met triple glas, dan kost het je 10.500 euro voor een tussenwoning en 16.000 euro voor een vrijstaand huis.

Besparing: Bij een tussenwoning bespaar je, als je op dit moment dubbel glas hebt, per jaar ongeveer 100 euro per jaar en bij een vrijstaand huis 150 euro per jaar, als je HR++ glas neemt.

Als je van enkel glas naar HR++ switcht, bespaar je 350 euro per jaar bij een tussenwoning en 530 euro per jaar bij een vrijstaand huis. Het nemen van triple glas levert een nog grotere besparing op.

Terugverdientijd: Voor HR++ ligt dat tussen 5 jaar en 8 jaar.


Lees meer over energie: