- Samsung presenteert de Galaxy Z Fold 5 als een smartphone waarop je voor je werk ongekend productief kunt zijn.
- Dankzij het grote uitvouwbare scherm zou je makkelijker moeten kunnen multitasken, en dus meer werk gedaan kunnen krijgen.
- Business Insider ondervond dat niet het scherm, maar een andere feature op de telefoon de productiviteit een boost gaf.
- Lees ook: De Fairphone 5 is meer dan een duurzame smartphone: het is een technisch voorbeeld voor de wereld
Hoe meer schermen en hoe groter die schermen, hoe productiever je bent. Tenminste, dat is wat Samsung beweert met de Samsung Galaxy Z Fold 5. Het uitvouwbare scherm van deze smartphone moet je in staat stellen om te kunnen multitasken als geen ander, of om gewoon met halve aandacht een mailtje te typen terwijl je een YouTube-video zit te kijken.
Business Insider nam de proef op de som en besloten de Z Fold 5 als hoofdapparaat voor de werkdagen te gebruiken. Dat wil zeggen dat we er alles op probeerden te doen om een werkdag door te komen. Mailen, artikelen schrijven, bellen, gamen, video’s kijken en ga zo maar door. De laptop en de smartphone gingen de kast in.
Hoe dat beviel? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: eigenlijk best prima. De telefoon is wat groot en zwaar in de broekzak, maar aangezien er doorgaans geen laptop in je broekzak past, en deze in dit geval thuis kon blijven, heb je netto een stuk minder apparatuur op zak om je dagelijkse taken te kunnen vervullen. Een aanzienlijke winst dus.
Daarnaast is de Z Fold 5 een heel goede smartphone. Supersnel, met goede camera’s en prachtige schermen. Maar het blijft een smartphone en dat zorgt ervoor dat de ervaring in de basis dan ook niet heel veel anders is dan met andere top-telefoons. Zeker niet als je het uitvouwscherm buiten beschouwing laat.
Daarmee willen we zeggen dat je eigenlijk geen buitensporig geweldige ervaringen van de Z Fold 5 hoeft te verwachten. Ja, het uitvouwscherm is leuk, maar we vonden al snel dat we die voor snelle dingen eigenlijk niet heel veel gebruikten. Daar is het externe scherm meer dan goed genoeg voor.
Galaxy Z Fold: smartphone gebruiken als mini-laptop
Het uitvouwen van het scherm deden we vooral als we wat werk wilden verzetten. We vonden dat het neerzetten als een ‘laptop’ toch best prettig typt. Mailtjes tikken gaat supersnel en vrij foutloos. Maar hier loop je af en toe nog wel tegen beperkingen aan, want apps zijn simpelweg nog niet allemaal klaargestoomd voor het grote scherm. Gelukkig zat het ons niet heel vaak in de weg.
En hoewel de beeldverhouding van de Fold prima is voor multitasken of het gebruiken als mini-laptop, zo weinig heb je eraan als je naar video’s wilt kijken. Full-screen een standaard YouTube-video kijken, is niets groter dan op een smartphone met een 6,1-inch scherm.
De Z Fold 5 kwam als productiviteitskanon uit de verf toen we er een extern scherm en toetsenbord aan koppelden. De smartphone deelt namelijk niet simpelweg het beeld met het externe scherm, maar geeft je een daadwerkelijke desktop ervaring. Iets wat de fabrikant DeX noemt.
De oplettende lezer vraagt zich nu wellicht af waarom er geen muis aan de Fold werd gekoppeld. Omdat het simpelweg niet nodig is. De telefoon kan ingesteld worden als trackpad. En dat werkt, vooral op het grotere scherm, heel erg prettig.
De Z Fold 5 is naast een smartphone dus eigenlijk ook een mini-pc die op Android draait. Maar van dat laatste merk je niet zo heel veel. Samsung heeft zijn best gedaan om de interface te laten lijken op Windows. We klikten ons binnen enkele minuten door de interface alsof we nooit anders hebben gekend.
Veelgebruikte apps zijn nog niet geoptimaliseerd voor de Z Fold 5
Nu loop je ook hier tegen wat kleine irritatiepuntjes aan in de vorm van apps die niet geoptimaliseerd zijn voor DeX. Dat houdt in dat je op je desktop soms moet werken met de mobiele apps.
In ons geval was Slack de lastigste. Deze interface was enorm beperkt in vergelijking met de echte desktopvariant. Maar ook iets simpels als Chrome vergt wat losse instellingen om daadwerkelijk als een desktopbrowser te werken.
Uiteindelijk leverde het geen problemen op. Dagelijkse taken waren prima uit te voeren op DeX. Zelfs zo goed, dat we al snel waren vergeten dat we op een smartphone aan het werk waren. Ook qua prestaties was er eigenlijk niets op aan te merken. Met meerdere Chrome-vensters en -tabs open, terwijl Outlook en Slack continue op de achtergrond draaien, deed de Fold 5 zonder problemen.
Wel vonden we dat sommige apps die we op de achtergrond hadden draaien, zichzelf zonder aanwijsbare redenen ineens hadden afgesloten. Geen groot probleem, want opstarten gaat heel snel, maar wel vreemd.
Hoe goed je ook kunt werken op de Fold 5, dit alles is wel afhankelijk van minimaal twee externe apparaten: een scherm en een toetsenbord. Nu hadden wij deze op kantoor staan, dus was het simpel via USB-C aan te koppelen. We liepen er bijvoorbeeld al tegenaan dat een scherm dat met behulp van een displayport via een USB-C-hub aan de telefoon gekoppeld werd, niet werkte. Direct via USB-C aan het scherm koppelen lijkt dus wel een vereiste.
We moeten eerlijk bekennen dat we voor onze dagelijkse taken eigenlijk prima af zouden zijn met een Z Fold 5. Relatief normaal kantoorwerk kan prima gedaan worden op de telefoon, mits je op je werkplek een extern USB-C scherm en een toetsenbord hebt staan.
Als dat niet het geval is, en je vooral onderweg op de productiviteit verhogende features van de telefoon moet leunen, dan kom je al snel tegen dat de Fold het probleem niet is, maar dat de niet geoptimaliseerde apps je in de weg zitten. En dan is het grote scherm niet meer dan een groot scherm wat in dat geval eerder een nadeel dan een voordeel is.