AUTOTEST- Als er iets is wat Chinese autofabrikanten goed kunnen, dan is het de levering van veel luxe tegen een uiterst concurrerende prijs. Nio doet dat inmiddels alweer een paar jaar in Nederland, maar wil met de Nio EL8, de grootste elektrische SUV van het merk, bewijzen dat het de concurrentie met de gevestigde orde prima aankan.

Met andere woorden: als je in de markt bent voor een elektrische Range Rover, moet je bij Nio aankloppen.

Wat de Chinezen ook goed kunnen, is afkijken en kopiëren. Dat is de normaalste zaak ter wereld en in een bepaald opzicht ook een soort van eerbetoon. Als je de Nio EL8 ziet, dan is duidelijk waar een groot deel van de inspiratie voor het design vandaan is gekomen. Naast “wat is hij groot!”, kregen we dan ook erg vaak te horen dat hij toch wel erg lijkt op een Range Rover.

Het nadeel van deze overduidelijke gelijkenis, is dat ook de verwachtingen voor deze Nio direct op het niveau van de marktleider worden gesteld. Wellicht niet helemaal eerlijk, aangezien EL8 in dit geval bijna de helft kost van concurrerende modellen van Range Rover (de Nio EL8 kost tussen de 80 en 100 duizend euro afhankelijk van opties). Toch ontlopen de twee op papier niet veel.

Beide hebben een mooi interieur met luxe materialen en luxe stoelen, zowel voor als achter die op oneindig veel manieren in te stellen zijn en je masseren, mocht je dat willen. De grote luxeschepen hebben genoeg vermogen om zonder schaamrood op de kaken bij het stoplicht weg te komen en de rij-eigenschappen bieden meer dan voldoende comfort waardoor je daadwerkelijk uitgerust op bestemming aankomt.

De Nio EL8
De Nio EL8
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Maar dat is allemaal op papier. In de praktijk kan het toch helemaal anders uitpakken. Daarom besloten we een roadtrip te doen met twee extra inzittenden in de rol van VIP’s. Een paar honderd kilometer afleggen met twee veeleisende dames die natuurlijk in alle comfort van de wereld vervoerd verdienen te worden. Als zij hun goedkeuring voor de NIO EL8 kunnen afgeven, durven we te stellen dat we op z’n minst met een concurrerende auto in zijn segment te maken hebben.

Verstellen van de zetels in luxe Nio EL8

Maar de ervaring verliep al anders dan verwacht bij het instappen. De voorgereden Nio bleek namelijk maar net genoeg beenruimte op de tweede rij te hebben voor een dame van stand. Dat werd mede veroorzaakt door de lengte van de bestuurder en de stand van zijn stoel.

Bij de poging om dit euvel op te lossen kwamen we tot de conclusie dat Nio een ietwat vreemde ontwerpkeuze heeft gemaakt, waardoor de stoelen achterin niet heel ver naar achter konden. Ze zijn in hun beweging beperkt door de plaatsing van het achterwiel.

De wielkast bevind zich namelijk direct achter de nogal dikke achterleuning van de zetel (het een stoel noemen is eigenlijk oneerbiedig). De enige manier om de zitting naar achter te bewegen, is door de rugleuning rechter op te zetten, en dat gaat dan ten koste van het comfort.

De Nio EL8
De Nio EL8
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Na wat gerommel kon er een goede zitpositie gevonden worden en konden de dames echt kennis maken met de luxe van de EL8. Er was namelijk een gekoeld ontbijtje geregeld, dat werd geserveerd uit de koelkast die zich tussen de twee zetels achterin bevindt.

Ook hierbij was het even uitvogelen hoe het werkt, want de koelkast kan alleen via het touchscreen voorin of achterin elektronisch geopend worden. Sluiten gaat wel handmatig. Een ietwat vreemde keuze, maar niet iets wat afbreuk deed aan het pluspunt dat er koeling (of verwarming, want het koelkastje kan ook verwarmen) aanwezig was.

We hadden spraakassistent Nomi ook kunnen vragen om de koelkast te openen, zodat we niet in de menu’s op de touchscreens hoefden te rommelen. Maar nadat we dit de eerste keer geprobeerd hadden met de vraag “Nomi, open the fridge” (Nomi verstaat alleen Engels), opende ze het raam van aan de bestuurderskant terwijl het buiten vijf graden was. Het kan zijn dat Nomi humor heeft, want we konden er wel om lachen. Maar waarschijnlijk begreep ze de vraag niet helemaal.

De Nio EL8
De Nio EL8
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Eenmaal wat langer onderweg, leken de VIP’s compleet vergeten te zijn dat ze vervoerd werden. De EL8 in comfort-stand heeft een uiterst comfortabele afstelling van de luchtvering die hobbels en bobbels in het Nederlandse wegdek prima dempen. Het enige dat bijrijders er af en toe aan deed herinneren dat ze toch in een auto zaten, waren de piepjes en pingeltjes die vanachter het stuur kwamen.

De EL8 heeft, net als alle moderne auto’s, verschillende veiligheidssystemen die een oogje in het zeil houden. Dan gaat het om zaken als controle op het overtreden van de snelheidslimiet en aandacht voor wat er op de weg gebeurt. Wat betreft het laatstgenoemde bleek de superluxe SUV wel erg streng afgesteld. Een korte blik op het middenscherm om de temperatuur of de stoelverwarming aan of uit te zetten, resulteerde al in een reeks alerts.

Het vreemde hierbij is dat we deze ervaring alleen in de EL8 hebben gehad. Bij alle andere Nio’s die we hebben gereden was het alertsysteem vele malen minder irritant. Laten we het anders zeggen: we hebben nog nooit van bijrijders gehoord dat de waarschuwingsgeluiden in de Nio’s zo veel voorkomen, dat ze zelfs bij hen op de zenuwen begonnen te werken.

De Nio EL8
De Nio EL8
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Massages maken een hoop goed

Gelukkig konden de lichte irritaties relatief eenvoudig weggemasseerd worden, toen de dames de massagefunctie van de zetels hadden gevonden. Daarbij kwam vooral de rust die de auto schept tijdens het rijden naar voren De rij-ervaring is ongekend stil. Zo stil dat je moeite hebt om wind- en bandenruis te horen. Zelfs het zoemen van de elektromotoren, die je in auto’s van dit kaliber toch echt nog wel kunt horen, was tot het minimale beperkt. Hoe minimaal? Als je de radio op een zacht volume aan hebt, hoor je ze niet meer.

Deze stilte maakt ook dat je je als bestuurder niet alleen koning op weg voelt in de bijna 2.600 kilo wegende EL8, maar ook dat je je niet zo snel laat meevoeren door de haastige drukte die de boventoon heeft op de Nederlandse wegen. Als bestuurder zit je heerlijk in je oase van rust en kijk je, terwijl je een rugmassage krijgt, relaxt uit over de rest van weggebruikers die elkaar te pas en te onpas proberen af te snijden.

De ‘Pilot’-functie, het rijhulpsysteem dat adaptieve cruisecontrol met lane-assist combineert, doet voortreffelijk zijn werk zolang je netjes je ogen op de weg en je handen aan het stuur houdt.

De Nio EL8
De Nio EL8
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Nu staat Nio natuurlijk bekend om het pluspunt dat je van accu kunt wisselen bij zogenoemde Swapstations. Dat betekent dat je binnen een paar minuten van een vrijwel leeg accupakket naar een volledig gevulde kunt gaan. Handig, en een enorm pluspunt voor een elektrische kolos met een actieradius van iets meer dan 400 kilometer in de praktijk - ons verbruik schommelde rond de 24 kWh per 100 kilometer, met een accupakket van 100 kWh.

Maar de EL8 heeft daarnaast als enige Nio de mogelijkheid om sneller te laden dat de rest van het gamma. De EL8 kan standaard namelijk met een vermogen tot 240 kW laden, waar de andere modellen met 100 kWh-accu’s een pieksnelheid van 180 kW kunnen halen.

De EL8 heeft nieuwe hardware aan boord die dit mogelijk maakt, want voor de rest werkt de technologie hetzelfde als de overige Nio’s.

De Nio EL8
De Nio EL8
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Sneller laden, maar nog niet het snelst

Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat de EL8 op een 400-volt architectuur werkt, waar de concurrentie steeds meer naar de snellere 800-volt architectuur beweegt. Hiervan is bijvoorbeeld de Kia EV9 een goed voorbeeld, al moet je bij deze auto wel wat op afwerking en luxe inleveren tegenover de Nio. Ook kan de Kia niet van accu wisselen.

Maar zoals met meer elektrische auto's van tegenwoordig, hebben we de aangegeven pieksnelheid niet gezien. Toch waren onze laadsessies desalniettemin best indrukwekkend met een gemiddelde laadsnelheid van 160 kW over de ongeveer 20 minuten die het in beslag nam om van ongeveer 30 naar ongeveer 80 procent lading te gaan. Het zijn natuurlijk geen swapsnelheden, maar het maakt rijden in de EL8 wel nog wat relaxter dan het al is. Er zijn immers meer snelladers te vinden dan swapstations.

Dit zorgde ervoor dat de VIP’s achterin het helemaal geen probleem vonden om even een korte laadsessie langs de snelweg te moeten meemaken. Een bakje koffie halen en een bezoekje aan het toilet en de reis kon comfortabel weer voortgezet worden met 80 procent lading waarmee de eindbestemming van de dag probleemloos gehaald kon worden.

Uiteindelijk kon de Nio EL8 de goedkeuring van beide VIP’s krijgen. Zelfs na de kleine irritatiepuntjes en de vreemde stoelafstelling. Het is een auto waar je met een volwassen gezelschap prima een hele dag in kunt doorbrengen, en dat zegt best wat.

Er zouden zelfs nog twee extra personen meekunnen op de derde zitrij, maar hoewel hier best wat ruimte is, laat dit wel wat te wensen over voor een volwassene. Ook op het gebied van in en uitstappen, want de zetel die naar voren klapt is zo groot, dat het gat om op de derde rij te komen vooral als ‘kindvriendelijk’ te bestempelen is.

De Nio EL8
De Nio EL8
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Wij hadden de derde zitrij weggeklapt, waardoor er een zee van laadruimte was. Genoeg plek voor alle denkbare benodigdheden voor de dag.

Kortom: na zo’n rigoureuze test kunnen we met redelijke zekerheid stellen dat de Nio EL8 goed is in datgene waarvoor hij gemaakt is: volwassenen in ultiem comfort en luxe vervoeren. Daarmee is hij toch zeker het overwegen waard, als je in de markt bent voor een dergelijke elektrische vierwieler.

LEES OOK: Waarom de Volvo EX90 nét niet de perfecte auto is: dit moet je weten over de elektrische SUV