• Op de beurs ging de recordreeks deze week vrolijk door voor aandelenindices zoals de S&P 500 en de Dow Jones in de VS.
  • Daarbij is inmiddels ook een verbreding te zien van sectoren die meedoen aan de rally.
  • Dichter bij huis gaan beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem in op de vraag wat beleggers moeten met het aandeel ASML, na de koersdreun van afgelopen week.

ANALYSE – Het bedrijfscijferseizoen op de beurs begint op stoom te komen en daarbij blijven vooral in de VS belangrijke aandelenindices uitstekend presteren. Op enkele uitzonderingen na staan de meeste westerse beurzen op of nabij recordstanden en doet ook de MSCI-Wereldindex lekker mee.

Zoals we in onze bijdrage van enkele weken geleden aangaven, krijgen beurzen extra steun van renteverlagingen van centrale banken die pas aan het begin staan van een nieuwe cyclus van monetaire verruiming.

Dit keer kijken we kort naar de verbreding die steeds meer zichtbaar begint te worden bij de beursrally. Dat betekent dat ook individuele tegenvallers in bijvoorbeeld de chipsector, zoals deze week met ASML, makkelijker kunnen worden opgevangen. Wat de Nederlandse chiptoeleverancier zelf betreft zoomen we in op wat de zware koersval betekent voor de koopwaardigheid van ASML. En we sluiten af met een blik op het eerder door ons afgegeven koersdoel van 6.000 punten voor de S&P 500-index.

De huidige beursrally is lang gedragen door een handjevol grote techaandelen die profiteerden van de AI-hype. Die smalle basis is echter aan het verbreden.

Hieronder zie je een plaatje van de brede S&P 500-index (dikke zwarte lijn) en alle subsectoren. Dat ligt vanaf juli allemaal wat dichter bij elkaar.

Hoewel de ene sector het beter doet dan de andere, dicteren niet alleen techreuzen als Nvidia, Meta en Microsoft de boel. Niet gek ook, want zoals we eerder aangaven zal de huidige monetaire verruimingscyclus een bredere groep aandelen de wind in de zeilen geven.

De Amerikaanse verkiezingen vormen uiteraard een risico, zeker met het protectionistische geluid van Donald Trump over hogere importtarieven en de inflatoire risico's die daaraan verbonden zijn. Daar is momenteel echter weinig oog voor bij beleggers.

Intussen gaat het Amerikaanse begrotingstekort alleen maar omhoog en die fiscale stimulans moet ergens naartoe. Dat wordt door beleggers voorlopig vooral als positief ervaren, waarbij zorgen over de houdbaarheid van staatsschulden - zoals het IMF die deze week uitsprak - voor later zijn.

Prima start cijferseizoen, maar hoe zit het met ASML?

In de VS is het bedrijfscijferseizoen positief van start gegaan. Tot vrijdag hebben volgens databureau FactSet inmiddels 67 van de 500 bedrijven uit de S&P 500-index de cijfers over het derde kwartaal gerapporteerd. Het merendeel presteerde beter dan verwacht.

De meeste, grote Amerikaanse financiële instellingen hebben sterke winsten geboekt. Maar ook Netflix kwam lekker door met prima cijfers. De grote verrassing kwam van dicht bij huis: chipmachinefabrikant ASML publiceerde dinsdag per ongeluk te vroeg de kwartaalcijfers en daarbij bleek dat de orderinstroom fors tegenviel. Zo heeft bijvoorbeeld Samsung plannen uitgesteld voor een nieuwe chipfabriek in de VS.

De hamvraag na de koersdaling van zo'n 20 procent deze week is uiteraard: is ASML na de daling weer koopwaardig? Het korte antwoord: fundamenteel 'ja' , technisch 'nee'.

Wat betreft het fundamentele verhaal waren de derdekwartaalcijfers van ASML beter dan verwacht, maar minder orders en lager dan verwachte prognoses voor 2025 riepen zorgen op over mogelijke vertragingen in de AI-markt. Hoewel ASML nog steeds rekent op groei in de komende jaren, zal het tempo van de omzet- en winstgroei waarschijnlijk trager zijn dan eerder werd voorspeld, met name wat betreft de geavanceerde EUV-chipmachines

We gaan hier niet verder in op de details van de cijfers in. Wat je wel ziet is dat veel analisten positief blijven, terwijl koersdoelen neerwaarts zijn aangepast. Het bekende spel van de fundamentele analisten.

In onze optiek is ASML nog steeds een wereldspeler. Over de vooruitzichten op de lange termijn blijven we positief. Ook denken we dat het niet verstandig is om het aandeel nu nog te verkopen, maar dat is mosterd na de maaltijd.

Hieronder zie je de langetermijngrafiek voor ASML op weekbasis. De koers is wel stijgend, maar beweegt richting de onderkant van het getekende trendkanaal.

Vanuit technisch perspectief zal een een bezitter van aandelen ASML wel even wat meer geduld moeten hebben, voordat dit aandeel weer op de radar komt. Het is namelijk niet gezegd dat de bodem al is bereikt.

Zoals aangegeven lijkt op dit koersniveau wegdoen ons geen goede suggestie, het is beter om de huidige storm rond ASML even te laten uitrazen. Er moet eerst sprake zijn van bodemvorming, dan komen we wel op dit aandeel terug.

De rode pijl in de grafiek toont overigens een false break aan de bovenkant van het trendkanaal begin juli. Veelal is dat een verkoopsignaal, wat kan leiden tot een daling tot aan het steunniveau onderin het trendkanaal.

Intussen wist in de VS de S&P 500-index deze week weer nieuwe hoogtepunten te bereiken, zonder de bijdrage van de chipfondsen. Op zich is dat een goed teken. De rotatie naar andere sectoren werkt dus en daarmee wordt het benodigde draagvlak voor een uptrend vergroot.

De stijging die uiteindelijk naar ons koersdoel van 6.000 punten moet leiden, heeft voldoende snelheid om dat op korte termijn te realiseren. Wel moet de spanningsmeter onderin de grafiek nog iets hoger oplopen, voordat we kunnen spreken van een meer dan gemiddelde interesse in aandelen. Het verloopt dus nog best rustig en dat op deze recordhoogtes.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.