Nog geen maand nadat Apple een iets goedkopere iPhone van plastic op de markt bracht, schroeft Apple de productie al terug. De iPhone 5C verkoopt minder goed dan verwacht.

Maandenlang speculeerden analisten over een goedkopere versie van de iPhone. Die zou Apple nodig hebben om de strijd aan te gaan met Samsung en lokale fabrikanten in opkomende landen als China en India.

Vorige maand was het zover: Apple onthulde inderdaad een goedkoper model van plastic. Maar met een prijskaartje van 549 dollar is het bepaald geen budgetmodel. (Lees ook: Apple blijft de BMW onder de smartphones)

Marktkenners zetten meteen vraagtekens bij het geringe prijsverschil met de iPhone 5S, het topmodel van Apple dat slechts 100 dollar duurder is. Zouden consumenten liever iets extra betalen voor de nieuwe Apple-telefoon of voor iets minder de iPhone 5C oppikken?

Apple schroeft bestelling terug

Een maand later lijken de eerste signalen duidelijk: de iPhone 5C verkoopt minder goed dan Apple had verwacht. Ingewijden vertellen aan The Wall Street Journal dat Apple voor het vierde kwartaal minder exemplaren van de iPhone 5C laat maken dan gepland. Dat zou het Amerikaanse technologiebedrijf hebben laten weten aan zijn twee Taiwanese toeleveranciers.

Fabrikant Pegatron, volgens analisten goed voor twee derde van de productie van de iPhone 5C, zou 20 procent minder toestellen hoeven te leveren. Branchegenoot Hon Hai die de rest van de productie voor zijn rekening neemt, zou de orders met een derde zien afnemen.

Hoeveel iPhone 5C's zijn er verkocht?

Er zijn meer signalen dat de iPhone 5C minder gewild is dan verwacht. Hoeveel stuks er tot nu toe zijn verkocht, is niet bekend. Apple liet tot dusver alleen weten dat in het eerste verkoopweekend 9 miljoen nieuwe iPhones over de toonbank zijn gegaan. Dat is voor beide modellen samen; een uitsplitsing gaf het bedrijf niet.

Maar analysebureau Localytics kan wel een schatting geven van hoe goed de iPhone 5C het doet. Het bedrijf ontvangt gegevens via stukjes code die in een hoop iOS-apps zijn verwerkt.

In het eerste weekend zijn 3,7 zoveel exemplaren van de iPhone 5S geactiveerd als van de goedkopere iPhone 5C, aldus Localytics. Met 9 miljoen verkochte iPhones, kom je ruwweg op een verdeling van 7 miljoen van de 5S en 2 miljoen van de 5C.

5s-vs-5c-global

Opvallend genoeg werden er naar verhouding het minste aantal plastic iPhones geactiveeerd in China, het land dat door analisten juist werd gezien als plek waar de iets goedkopere iPhone het het best zou doen.

country-100stacked-72-hours

Natuurlijk kan het beeld nog bijdraaien als de nieuwste telefoons van Apple te koop zijn in meer landen. Tot nu toe waren de iPhone 5S en 5C verkrijgbaar in elf landen, waaronder de Verenigde Staten, China, Japan, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië. Daar komen op 25 oktober Taiwan, Thailand en de meeste andere Europese landen bij, waaronder ook Nederland.

Lees ook

Zo slecht reageerde Wall Street nog nooit op nieuwe iPhone

Hierdoor maakt Apple minder winst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl