- Vanaf 2023 zou Apple alle iPhones voorzien van een USB-C-aansluiting, beweert de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo.
- Tegelijk verzet Apple zich tegen het Europese wetsvoorstel dat deze ontwikkeling forceert. Volgens het bedrijf belemmert het innovatie en verslechtert het de gebruikerservaring.
- Het zou dan ook niet voor de hand liggen dat de iPhone 15 een USB-C-aansluiting krijgt.
- Lees ook: De iPhone 14 komt dit najaar: dit kun je wel en niet verwachten
Vorig jaar werd bekend dat de Europese Commissie alle mobiele telefoons van een USB-C-aansluiting wil voorzien. Een standaard zou goed zijn voor het milieu, want dan hoeven er minder kabels en opladers gemaakt te worden. Ook is het fijn voor gebruikers, die in elk apparaat dezelfde kabel kunnen steken.
Maar voor Apple zijn de plannen minder goed nieuws. De iPhone werkt al jaren met de eigen Lightning-connector en daar zou de techgigant uit Cupertino niet vanaf willen stappen. Tenminste, tot volgend jaar, want volgens de laatste geruchten zou de iPhone 15 toch echt een USB-C-aansluiting krijgen.
Dit beweert bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo op basis van informatie die hij verkreeg uit een rondvraag. Hij stelt dat de iPhone die in 2023 uitkomt voorzien zal zijn van USB-C en dat hiermee de data- en laadsnelheid van de bekabelde verbinding toeneemt.
Kuo liet vorig jaar nog weten dat hij Apple niet zo snel zag overstappen naar USB-C voor de iPhone.
Apple is tegen USB-C op de iPhone
Apple verzet zich tegen de overgang naar USB-C. Het bedrijf claimt dat het slecht voor de klant en het milieu zou zijn – precies het tegenovergestelde van wat de plannen van de EU zouden moeten bewerkstelligen.
Volgens de maker van de iPhone werkt USB-C innovatie tegen doordat iedereen met maar één standaard werkt en er daardoor geen drijfveer is om een betere standaard te maken dan de concurrentie. "Als deze wet tien jaar geleden was ingevoerd, was micro-USB nu nog steeds de standaard geweest", aldus Apple in een officiële reactie op het wetsvoorstel.
Ook zou de gebruikerservaring er niet op vooruitgaan. USB-C lijkt namelijk in het eerste opzicht simpel met slechts één soort connector, maar deze werkt op meerdere snelheden en met verschillende standaarden. Dat houdt in dat niet alle kabels dezelfde data- en laadsnelheden aankunnen en dus ook niet voor alle doeleinden ingezet kunnen worden.
Daarnaast zou het wetsvoorstel ervoor zorgen dat oudere en goedkopere telefoons (lees: iPhones met een Lightning-connector) niet meer verkocht mogen worden. Terwijl die juist bereikbaarder zijn voor de mensen met een krapper budget. En de overstap op USB-C zou ervoor zorgen dat veel mensen hun oude kabels en apparatuur weg zouden gooien, wat voor een grote berg e-waste zou zorgen.
Naast al die argumenten speelt er voor Apple een nog belangrijkere reden mee die het niet noemt: inkomstenderving. Naast dat de techreus zijn eigen Lightning-kabels verkoopt en daar goed geld aan verdient, krijgt het ook een percentage van de Lightning-kabels en accessoires die derden verkopen.
Dat komt doordat Apple het MFI-programma heeft. Dat is een licentie die derden moeten afnemen om hun apparaten te laten werken met de iPhone en diensten van Apple. Dat zou gedeeltelijk wegvallen als Apple inderdaad de iPhone van een USB-C-poort voorziet.
Een volledig draadloze iPhone om USB-C te ontlopen?
Naast dit alles lijkt het ook erg onwaarschijnlijk dat de iPhone een USB-C-poort krijgt omdat Apple de laatste jaren de focus legt op een compleet draadloze toekomst.
Het begon al met het verwijderen van de 3,5mm-koptelefoonaansluiting bij de iPhone 7 en gaat nu verder doordat er steeds meer nadruk op draadloos laden met MagSafe komt te liggen. Het is dus eigenlijk al helemaal niet meer nodig om een iPhone fysiek aan de kabel te leggen.
Tel daarbij op dat Apple zoveel mogelijk binnen het eigen ecosysteem wil houden, en het is logischer om aan te nemen dat de iPhone 15 helemaal geen aansluitingen meer krijgt.
Het wetsvoorstel van de EU is in dit geval wellicht juist de aanleiding om de iPhone versneld poortloos te maken. Apple luistert notoir niet graag naar regeltjes die de EU het probeert op te leggen.