In september zal Apple de iPhone 13 presenteren.
Dankzij de geruchtenmolen is er al veel bekend over de nieuwe smartphone. Zo krijgen alle 13-modellen waarschijnlijk een grotere accu, een kleinere ‘notch’ en betere camera’s.
Het is mogelijk dat de telefoons dit jaar eerder beschikbaar zullen zijn dan vorig jaar.
Zo zeker als het is dat de zon morgen opkomt, zo zeker is het dat Apple dit jaar een nieuwe iPhone presenteert. In september is het weer feest, want dan krijgen we de iPhone 13 (als hij zo gaat heten) te zien. Maar zoals verwacht, weten we al vrij veel van de nieuwe smartphone.
Volgens ingewijden heeft Apple het dit jaar over een zogenoemd S-model. Die aanduiding gebruikt het bedrijf intern om aan te geven dat het niet om een compleet nieuwe telefoon gaat, maar om een incrementele update – iets wat vroeger ook in de reguliere benamingen normaal was. Denk maar aan de iPhone 6 uit 2014 en de iPhone 6s uit 2015.
Dat betekent dat we dit jaar geen grote vernieuwingen hoeven te verwachten voor de iPhone 13. Toch staan er een paar upgrades op de planning waarvan we blij zijn dat ze komen. Business Insider maakte een overzicht.
120Hz-scherm voor de iPhone 13 Pro en Pro Max
De geruchten over een overstap naar een 120Hz-scherm gaan al lange tijd rond. Er werd zelfs beweerd dat de iPhone 12 Pro-modellen een dergelijk scherm zouden hebben, maar dat dit geschrapt is vanwege problemen met de batterijduur van de telefoon.
Lees ook: De iPhone 13 krijgt waarschijnlijk een 120Hz-scherm, maar wat is dat en waarom wil je het?
Nu is vrijwel zeker dat de iPhone 13 een 120Hz-scherm krijgt. Dit omdat inmiddels duidelijk is dat Samsung speciaal voor Apple 120Hz-LTPO-OLED-schermen fabriceert sinds mei. Dit type scherm heeft een laag stroomverbruik, waardoor het uitermate geschikt is voor mobiele telefoons. Ze zouden zelfs 10 tot 15 procent minder stroom verbruiken dan de schermen die in de iPhone 12-reeks zitten.
Toch lijkt het erop dat niet alle iPhone 13-modellen deze upgrade krijgen. Analisten voorspellen namelijk dat alleen de iPhone 13 Pro en Pro Max het snellere scherm krijgen. De overige iPhones zouden het dus moeten met een standaard 60Hz-scherm.
Grotere camera’s voor de iPhone 13 Pro en Pro Max
Wat wel voor alle modellen op de planning staat is betere camera’s. In het geval van de Pro-modellen zelfs fysiek grotere exemplaren. Dit blijkt onder andere uit de nieuwe hoesjes die voor de iPhone 13 Pro gemaakt worden. Deze hebben een veel grotere uitsnede voor de camera's op de achterkant van de telefoon.
Het kiezen voor grotere camera’s heeft enkele voordelen. Zo hebben ze een grotere sensor en een groter diafragma. Dat vertaalt zich in hogere kwaliteit foto’s met een betere scherpstelling en betere prestaties in het donker. Dat allemaal omdat ze meer licht kunnen binnenlaten dan de kleinere varianten.
Naast dit alles krijgt de groothoekcamera in de Pro-modellen nu voor het eerst autofocus. In de iPhone 12 Pro heeft deze een vast focuspunt. Ook blijft LiDAR exclusief beschikbaar in deze duurdere iPhones.
Lees ook: LiDAR op je telefoon: het klinkt nutteloos, maar dit kan je ermee
Betere camera's voor iPhone 13
Wat opvalt is dat Apple de camera’s op de niet Pro-modellen niet groter maakt, maar wel anders plaatst. Niet meer onder elkaar, maar diagonaal van elkaar. Een linksboven en de ander rechtsonder. Vermoedelijk wordt dit gedaan omdat de iPhone 13 dezelfde camera's als de iPhone 12 Pro krijgt.
Dat betekent dat er ruimte nodig is voor de 'Sensor-Shift'-technologie (een manier van beeldstabilisatie), dat werd geïntroduceerd bij de iPhone 12 Pro. De andere plaatsing van de camera's zorgt ervoor dat die ruimte er is zonder het formaat van de camera's op de achterkant te veranderen.
Grotere accu voor alle modellen
Verschillende upgrades zorgen doorgaans voor een hoger stroomverbruik. En omdat een nieuwe iPhone op het gebied van accuduur niet slechter mag presteren dan zijn voorganger, krijgt de iPhone 13 een grotere accu. Over de gehele linie krijgen de telefoons een accu met een 10 tot 20 procent grotere capaciteit. Hoe zich dat vertaalt in accuduur is nog niet bekend.
Om ruimte te bieden aan de grotere accu’s, maakt Apple de behuizing van de iPhone 13 iets groter dan die van zijn voorganger. Niet dat je daar iets van gaat merken in het dagelijkse gebruik, want hij wordt maar 0,2 tot 0,26 millimeter dikker.
Met een grotere accucapaciteit en de mogelijkheid tot draadloos opladen, is het ook in te denken dat Apple de iPhone verandert in een draadloze powerbank. Hiermee zou je bijvoorbeeld je AirPods kunnen opladen. Klinkt als een logische toevoeging, maar geruchten hierover komen uit een doorgaans onbetrouwbare bron. Neem deze dus met een korreltje zout.
De 'notch' krimpt op alle modellen
Bij de introductie was hij al groter dan die van de concurrentie. Na jaren van zeuren door iPhone-gebruikers, heeft Apple eindelijk een manier gevonden om het zwarte vlak op het scherm, ook wel de 'notch' genoemd, te verkleinen.
De speaker, die voorheen in de notch gehuisvest was, verhuist naar de rand van de behuizing en de Face ID-sensor is met ruim 60 procent gekrompen. Deze combinatie maakt het mogelijk om de camera’s en sensoren dichter op elkaar te plaatsen, waardoor de notch smaller wordt. Qua hoogte behoudt hij dezelfde afmeting.
Sneller, sneller en nog eens sneller
Natuurlijk wordt de iPhone 13 de snelste iPhone ooit. Apple gaat de smartphone waarschijnlijk uitrusten met de A15 Bionic chipset. Hoeveel sneller die is dan de A14 Bionic in de iPhone 12 weten we nog niet.
Niet alleen de chipset, maar ook het modem in de telefoon krijgt een upgrade. Hierdoor kun je nog meer snelheid uit je 5G-verbinding halen. Zit je veel op wifi, dan heb je ook geluk, want de iPhone 13 ondersteund hoogstwaarschijnlijk wifi 6E. Daarmee wordt een draadloze netwerkverbinding nog sneller.
Wat krijgt de iPhone 13 waarschijnlijk niet
Van al het bovenstaande is het erg aannemelijk dat het zijn weg vindt naar de iPhone 13. Maar daarnaast zijn er ook altijd geruchten die leuk klinken, maar waarschijnlijk niet uitkomen.
Niet volledig draadloos
Het hardnekkige gerucht dat Apple de lightning-poort verwijdert, blijft maar bestaan. Als dat zou gebeuren zou de iPhone 13 volledig draadloos en poortloos worden. Maar dat is zelfs voor Apple een onlogische stap.
De belangrijkste reden waarom de poort voorlopig blijft, is omdat de techniek voor het draadloos opladen nog niet goed genoeg is. De laadsnelheden zijn te laag en de warmteontwikkeling te hoog.
Geen magnetische connector
Volledig draadloos is dus geen optie, maar er is ook een gulden middenweg: een magnetische connectie. Apple heeft in een eigen patent een magnetische 'lightning-connector' vastgelegd. Hiermee klik je als het ware een oplaadkabel aan de iPhone en schuif je dus geen hele connector in een gat. Daarbij blijven de laadsnelheden en de data-overdracht hetzelfde.
Het grote voordeel van de magnetische connectie is dat de kabel losschiet als iemand er per ongeluk aan blijft hangen. Waar normaliter je telefoon dan een enkele vlucht naar de grond neemt, laat in het geval van de magnetische connector alleen de kabel los en blijft je telefoon liggen waar hij lag – zonder barst in het scherm of deuken in de rand.
Klinkt als een superidee, toch? Het leuke is dat dit zich al jaren geleden bewezen heeft op de toenmalige MacBooks (ook daar is het inmiddels verdwenen en ingeruild voor een USB-C poort). Waarom we dit überhaupt nog niet gezien hebben op iPhones is ons een raadsel. Daarom durven we ook met enige zekerheid te zeggen dat we het dit jaar niet gaan zien op de iPhone 13.
Geen vingerafdrukscanner
Een ander langlopend gerucht is de komst van een vingerafdrukscanner onder het scherm. Zeker ten tijde van corona lijkt dit een noodzaak voor de mondkapjesdrager. Face ID kan immers niet zo goed omgaan met de maskers. En het intikken van een code op een scherm heeft overduidelijke veiligheidsrisico’s.
Toch ziet Apple blijkbaar de nood niet in van een andere manier om je telefoon te ontgrendelen, want ook de vingerafdrukscanner gaan we niet terugzien op de iPhone 13.
Volgens de geruchten is Apple namelijk nog steeds aan het testen met een ultrasone oplossing voor het lezen van vingerafdrukken. Dit zou aanvankelijk in 2021 in een telefoon verwerkt moeten worden, maar die deadline is blijkbaar niet gehaald.
Zeg nee tegen USB-C
En nee, ook deze keer stapt Apple niet over van de lightning-poort naar USB-C. Ten eerste omdat het met de lightning-poort controle heeft over de kwaliteit van de kabels (met het 'Made For iPhone'-keurmerk), en ten tweede omdat de eigen connector beter tegen water bestand is dan USB-C.
Prijzen en releasedata
Dan moeten we het alleen nog over de prijzen en de releasedatum hebben. Beiden zullen geen schokkende verrassingen zijn, want verwacht wordt dat de prijzen gelijk blijven aan die van de huidige iPhone 12-modellen. Deze zullen op hun beurt iets goedkoper worden, want die zijn alweer een jaar oud op dat moment.
Qua releasedatum zal er ook weinig veranderen. De telefoons zijn vermoedelijk na de presentatie in (de derde week van) september te bestellen en worden in de loop van oktober geleverd. Vorig jaar begon de levering eind oktober, maar destijds waren er problemen door corona.
Als Apple van die periode geleerd heeft, kan het zijn dat de telefoons dit jaar eerder beschikbaar zullen zijn. Aan de productie zal het niet liggen, want de techgigant uit Cupertino heeft 90 miljoen iPhones besteld. Dat zijn 15 miljoen stuks meer dan het in voorgaande jaren deed.
Als laatste willen we nog even aanhalen dat al het bovengenoemde nog niet vast staat. Het is allemaal gebaseerd op geruchten en kan dus nog veranderen tot Apple iets bevestigd.