De iPad krijgt dit jaar een flinke opfrisbeurt van Apple.
De nieuwste versie van iOS, waar dinsdag een openbare testversie van uit is gebracht, voegt een hele hoop functies toe aan de iPad, die steeds meer taken van een laptop overneemt.
Er is een nieuwe app om bestanden te beheren, een dock onder aan het scherm om snelkoppelingen naar apps te plaatsen, nieuwe multitasking-opties om apps naast elkaar te draaien en ga zo maar door.
Het is de grootste software-update voor de iPad sinds het apparaat zeven jaar geleden werd onthuld.
Ik heb iOS 11 de afgelopen dagen geprobeerd. (Hier kun je je aanmelden.) Let wel: het is een testversie, dus er kunnen nog wat foutjes in zitten. De definitieve versie komt dit najaar uit.
Dit zijn de belangrijkste veranderingen in iOS 11:
Het eerste dat opvalt is de nieuwe dock onder aan het scherm om apps te plaatsen.
De dock doet erg denken aan die op de Mac. Hier kun je jouw favoriete apps plaatsen. De apps aan de rechterkant van de balk wisselen automatisch. Siri probeert daarbij te voorspellen welke apps je nodig hebt. In de praktijk zat Siri er bij mij vaak naast door apps aan te raden die ik helemaal niet wilde gebruiken.
De dock komt tevoorschijn door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te swipen. Dit werkt ook als je een app hebt geopend. Zo kun je makkelijker wisselen tussen je favoriete apps.
Je kunt ook een app vanaf de dock slepen naar een apart venster. Hier draait de Twitter-app boven op Safari.
Of je kunt de app vastpinnen aan de zijkant en zo het scherm splitsen in twee delen.
Met de nieuwe Files-app kun je de bestanden die op de iPad staan beheren. Het werkt ook met cloudopslagdiensten als iCloud Drive, Google Drive, Dropbox en Box. Hier hebben iPad-gebruikers jaren om gevraagd.
De vernieuwde App Switcher is nu geplaatst naast het Bedieningspaneel, dat eveneens een nieuw uiterlijk heeft gekregen.
In het Bedieningspaneel kun je nu meer zaken regelen. Door op een widget te klikken, komt er een uitgeklede versie van de app in beeld, zoals hier met de afstandsbediening voor de Apple TV.
En dit is het bedieningspaneel voor muziek.
Je kunt de knoppen in het Bedieningspaneel ook aanpassen naar jouw wensen. Zo ziet dat eruit in het instellingenmenu.
In iOS 11 kun je bestanden slepen tussen apps. Dit is een afbeelding die ik heb opgezocht via Safari...
...die ik vervolgens in de Notities-app heb gesleept. Het werkt net als op een Mac.
De Notities-app herkent je handschrift en zet het om in digitale tekst. Kijk maar: ik heb 'cats' onder de foto geschreven en de titel van de notitie in de linkerbalk verandert automatisch.
Het herkennen van handgeschreven teksten is ook handig als je Spotlight gebruikt om te zoeken. De bovenstaande notitie verschijnt als eerste in de zoekresultaten.
Het maken van screenshots is ook veranderd. Ik heb er eentje genomen van deze webpagina...
...en een bewerkingsmenu verschijnt automatisch in beeld. Zo kun je aantekeningen maken op je screenshot voordat je 'm opslaat of deelt.
Ook handig: je hoeft niet meer elk screenshot op te slaan op de iPad. Je kunt de afbeelding delen en automatisch laten verwijderen.
De App Store heeft een nieuw ontwerp.
Games en apps zijn nu te vinden op twee verschillende pagina's. Dit is die van games.
En hier staan de apps.
De hamvraag: is iOS een verbetering?
iOS 11 is zeker een grote stap vooruit. Ik heb slechts enkele dagen met het besturingssysteem gewerkt, maar ik kon veel meer doen op een iPad dan voorheen. Ik kan zeker zien hoe de iPad in de toekomst een laptop kan vervangen. iOS 11 is ook een verbetering voor oudere iPads, zelfs als je dan niet het toetsenbord of de stylus kunt gebruiken.
Toch zijn er verbeterpunten. Ik had een paar problemen met het aanbod aan apps en het losse toetsenbord, zoals ik ook schreef in mijn recensie van de iPad Pro.
Over het algemeen is iOS 11 een teken dat Apple de iPad nog niet heeft opgegeven, ondanks dat de verkopen de afgelopen jaren zijn gekrompen. De hardware van de iPad wordt beter en beter, dus het is goed om te zien dat iOS ook een stap vooruit zet.