- Nederland is een nieuw fonds voor investeringen in innovatie rijker. Philips en ASML hebben samen met andere partijen DeepTechXL Fund I gelanceerd.
- Dit fonds is gericht op Brabantse startups en scaleups die zich bezighouden met complexe technologieën die maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen.
- De bedrijven krijgen niet alleen financiële ondersteuning, maar ook begeleiding.
- Lees ook: ‘Levende’ doodskist uit Delft haalt €1 miljoen financiering op bij Dragons’ Den
Philips en ASML lanceren samen met andere partijen een fonds van 100 miljoen euro dat investeert in hoogtechnologische startups en scaleups in Nederland. Het DeepTechXL Fund I richt zich op bedrijven in de regio Brabant die zich bezighouden met complexe technologieën waaraan diepgaand onderzoek aan ten grondslag ligt en die maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen.
Naast Philips en chipmaker ASML, met beiden hun bakermat in Eindhoven, investeren onder andere ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), TNO, PME Pensioenfonds en het overheidsfonds Invest-NL in het DeepTechXL Fund dat een omvang moet krijgen van minimaal 100 miljoen euro.
Verder participeren ook een aantal investeringsmaatschappijen van vermogende families en leden van het fondsmanagement, aldus een persbericht van BOM. Het fonds heeft ook een lening van 9 miljoen euro ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Deze is bedoeld voor investeringen in de prille fase van een startup. Het plan is om twintig vroege fase-investeringen te doen en vijftien investeringen in de doorgroeifase.
Hierbij richt het fonds zich specifiek op bedrijven in de 'tech-hotspot' Brainport in Eindhoven die zich bezighouden met complexe technologieën die onder het begrip 'deep tech' vallen.
Het gaat om sleuteltechnologieën op basis van diepgaand onderzoek, die maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen op het gebied van gezondheid, energietransitie, duurzaamheid, veiligheid en voeding. Uiteindelijk moet dit helpen om de door de Verenigde Naties vastgestelde duurzaamheidsdoelen te halen.
Gebrek aan financiering belemmert innovatie
Dit wordt volgens BOM vooralsnog bemoeilijkt omdat deep tech-startups "gemiddeld meer dan de helft van hun tijd kwijt zijn aan het realiseren van financiering, door een gebrek aan specifieke kennis en middelen bij potentiële investeerders". "Hierdoor blijven jaarlijks tientallen kansrijke innovaties op de plank liggen."
"Alleen in Brabant is in de komende vijf jaar 1 miljard tot 1,5 miljard euro nodig in dit segment", zegt Brigit van Dijk-van de Reijt, ceo van BOM, in het Financieele Dagblad. Maar volgens haar waren gevestigde partijen niet bereid te investeren in de risicovolle vroege fase.
Bij DeepTechXL kunnen startups in principe rekenen op een kapitaalinjectie van maximaal 15 miljoen euro met een investeringshorizon van 10 tot 12 jaar, aldus Van Dijk-Van de Reijt in de krant.
Met het nieuwe fonds krijgen de bedrijven behalve toegang tot kapitaal ook begeleiding van Brabantse technologiebedrijven en kunnen ze gebruikmaken van hun netwerk, kennis, technologieën en licenties. Daarnaast helpen de bedrijven de startups waar nodig met het werven van de eerste klanten, het aanboren van nieuwe markten en het opschalen van de productie.
Lees meer over investeren:
- ‘Levende’ doodskist uit Delft haalt €1 miljoen financiering op bij Dragons’ Den
- Oprichtster Manon van Essen van pizzamerk Magioni is nu geldschieter bij Dragons’ Den: zo bepaalt ze of ze wel of niet in een startup investeert
- Financieringsplatform voor MKB ziet recordbedrag aan leningen in eerste kwartaal: ‘Wel onzekerheid bij bedrijven, maar geen rem op financiering’
- De indrukwekkende carrière van boerenjongen Kees Koolen: van CEO van Booking.com tot bouwer van een duurzaam imperium