- In het eerste kwartaal van 2022 haalden Nederlandse techstartups ruim 800 miljoen euro aan investeringen op. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar.
- Dat wijst volgens het Quarterly Startup Report van onder andere KPMG en Dutch Startup Association dat er geen sprak is van afkoeling van de startupmarkt.
- Vanuit Amerika komen sterke signalen dat de geldkraan langzaam dichtgedraaid wordt voor start- en scale-ups in de techsector.
- Lees ook: De wereld van hippe startups kraakt: geen bakken met geld meer en de eerste ontslagrondes dienen zich aan.
De maand mei begon in de Verenigde Staten met nog meer slecht nieuws voor de techsector. Grootschalige verkoop van aandelen van de grootste techbedrijven – samen met een cryptocrash en verliezen op de beurzen – zorgden ervoor dat journalisten zich afvroegen: is dit het einde van het FAANG-tijdperk?
Nog niet. Althans, in Nederland zeker niet. Start- en scale-ups van Hollandse bodem haalden het eerste kwartaal van 2022 een recordbedrag van 811 miljoen euro aan financiering op. Dat meldt een groep van Nederlandse beleggers, onderzoeksfirma’s en investeringsmaatschappijen in hun driemaandelijkse Quarterly Startup Report.
Volgens het samenwerkingsverband van Dealroom.co, de Dutch Start Up Association (DSA), Golden Egg Check, KPMG, NVP, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en Techleap.nl groeiden de investeringen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021 met 8 procent. Ofwel 60 miljoen euro meer, dan een jaar geleden.
De conclusie van van de betrokken partijen is dat er geen sprake van afkoeling op de Nederlandse markt voor startupinvesteringen.
Wel minder financieringsrondes voor beginnende startups
Investeerders richten zich, volgens het Quarterly Startup Report, voornamelijk op Life Sciences-startups en bedrijven die zich bezighouden met duurzame voedingsmiddelen. Als voorbeeld worden de biotechbedrijven Leyden Labs, Ambagon en indoor farmingbedrijf PlantLab genoemd, die respectievelijk 125 miljoen euro, 75 miljoen euro en 50 miljoen euro aan financiering binnenhaalden.
Wat volgens het kwartaalsrapport opvalt, is dat hoewel grote investeringen het afgelopen jaar zijn toegenomen, er minder kleinere financieringsrondes zijn.
“Het valt ons op dat het verkrijgen ervan nu gek genoeg gemakkelijker gaat, nu we het over substantiële bedragen hebben, dan in de beginjaren het geval was", schrijft PlantLab CEO Eelco Ockers in het persbericht over het Quarterly Startup Report. " Ik zou investeerders willen oproepen tot wat meer coulance richting beginnende ventures, die op zoek zijn naar startkapitaal; het kan maar zo zijn dat je daarmee een toekomstige multinational in het zadel helpt.”
Het feit dat juist deze kleine investeringsrondes afnemen, kan wijzen op grotere voorzichtigheid bij investeerders. Die investeren in een onstuimige onzekere markt liever in bewezen bedrijven, dan in nieuwe en innovatieve startups.
In Silicon Valley vallen al de eerste klappen
De signalering dat juist de financiering in kleine investeringsrondes het afgelopen jaar zijn afgenomen, past bij het pessimistische beeld van de toekomst dat aan het ontstaan is in de Verenigde Staten. Volgens een uitgelekte email van Y Combinator, een van de belangrijkste durfinvesteerders uit Silicon Valley, moeten startups zich voorbereiden "op het ergste".
Y Combinator waarschuwt jonge techbedrijven om zo snel mogelijk aangeboden financiering aan te nemen, te snijden in personeelsbestanden en "in leven te blijven". Want de reële verwachting is dat er binnen zes tot twaalf maanden een recessie begint die het investerings- en techlandschap radicaal omgooit. De eerste ontslagrondes bij disruptieve startups zijn al begonnen, schreef Business Insider vorige week al.
Deze recessie is het gevolg van de nasleep coronapandemie, de stijgende inflatie, de snel stijgende rentes en grote recente verliezen op de beurzen.
Geen zorgen: (nog) 'geen afkoeling' op de Nederlandse markt
De schrijvers van het Nederlandse Quarterly Startup Report zijn echter positief. Zij zien een stijgende lijn in de investeringen in de Nederlandse start- en scale-upsfeer. Waren die in 2019 nog zo'n 0,9 miljard, in 2020 was dat 1,7 miljard euro. En een jaar later werd een record van 5,3 miljard euro gezet.
'Uit deze data zijn er momenteel geen signalen te halen dat de venture capital markt afkoelt', schrijven de auteurs in het persbericht. Voor de Nederlandse techsector is het hopen dat zij gelijk hebben.