Terwijl de eerste plannen om pensioenfondsen meer geld te laten steken in de Nederlandse economie vorm krijgen, stopt beleggingsreus APG met gemak nog even een half miljard in China.
Pensioenuitvoerder APG steekt voor miljoenen aan Nederlands pensioengeld in logistiek vastgoed in China. Dat maakte APG, dat met een beheerd vermogen van 359 miljard euro ruim 30 procent van alle collectieve pensioenen in Nederland onder zijn hoede heeft, donderdag bekend.
APG heeft een belang van circa 20 procent verkregen in e-Shang, een ontwikkelaar en beheerder van distributiecentra in China. Daarnaast zijn beide partijen een samenwerkingsverband aangegaan met het doel om nieuwe opslag- en distributiecentra in het Aziatische land te ontwikkelen en verwerven. De totale investering zal tot 650 miljoen dollar (ruim 478 miljoen euro) bedragen.
Logistiek vastgoed China is lucratieve belegging
Een woordvoerder van APG wijst erop dat het heel lucratief is om geld te steken in logistiek vastgoed in China. Wat betreft de Chinese woningmarkt wordt nog wel eens gesproken van een vastgoedbubbel, maar de markt voor distributiecentra biedt op de lange termijn gunstige perspectieven, legt de zegsman uit. ,,Bedenk dat alle pakketjes die online besteld worden in China, ook moeten worden bezorgd. En de Chinese economie groeit harder dan die van Nederland.”
Het in 2011 opgerichte e-Shang bezit momenteel distributiefaciliteiten in onder meer Shanghai, Peking, en Guangzhou, met een vloeroppervlak van meer dan 1,5 miljoen vierkante meter.
Meer pensioengeld naar Nederland
Afgelopen week werd bekend dat dertien pensioenfondsen en verzekeraars gaan bekijken hoe ze meer geld in de Nederlandse economie kunnen pompen.
Gezamenlijk gaan zij de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) oprichten die investeringsprojecten voor onderwijs, zorg, woningbouw, infrastructuur, duurzame energie en MKB geschikter maakt als belegging. De instelling gaat zelf geen leningen verstrekken.
Pensioenfondsen en verzekeraars hebben een vermogen van 1.400 miljard euro en zij willen een groter deel daarvan dan nu beleggen in eigen land. In een rapport over de beoogde werking van het investeringsfonds werd afgelopen week een “indicatief” bedrag genoemd van 10 miljard euro voor de komende vijf jaar, dat nodig is omdat bijvoorbeeld banken minder ruimte hebben om langetermijnleningen te verstrekken.
Investeringen: Nederland heeft 20 miljard per jaar extra nodig
Vraag blijft wel of 10 miljard euro, uitgespreid over vijf jaar, echt zoden aan de dijk zet.
“Zoiets is leuk geprobeerd, maar het is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. En niet alleen afgezet ten opzichte van het vermogen van institutionele beleggers van 1.400 miljard euro”, zei analist Arne Petimezas van AFS Group in een reactie op het investeringsplan tegen Z24.
“Gecorrigeerd voor de inflatie investeerden we in 2013 evenveel in de Nederlandse economie als in 1997. Investeringen beslaan nog maar 16 procent van het nationaal inkomen. Dat was meer dan 20 procent in de afgelopen decennia. Om de investeringen weer op peil te krijgen is jaarlijks 20 miljard euro nodig”, aldus Petimezas.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Pensioenfondsen steken paar miljard in Nederland: helpt dat ook?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl