- 87 procent van de durfinvesteringen in Europa gaat naar startups opgericht door mannen.
- Ook in Nederland halen maar weinig door vrouwen geleide ondernemingen geld op.
- Een ander probleem is de vrouwelijke ondervertegenwoordiging in de techsector.
- Lees ook: Financiering van bedrijven van vrouwelijke ondernemers met durfkapitaal blijft nog altijd fors achter in Nederland.
De afgelopen jaren is er veel gesproken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat er meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven komen te werken. Vrouwenquota, opleidingstrajecten, betere beloningen, alles werd besproken. Maar waar minder over wordt gesproken, is het feit dat het gebrek aan vrouwen in de top wellicht komt doordat er minder wordt geïnvesteerd in hun ondernemingen.
Uit onderzoek van EU-startups blijkt dat, ondanks dat er steeds meer venture capital naar ondernemingen in Europa stroomt, vrouwen amper gezien worden door durfinvesteerders.
Zo wordt in Europa 87 procent van alle venture capital-financiering opgehaald door startups en ondernemingen die volledig door mannen zijn opgericht. Het aandeel van startups die volledig door vrouwen zijn opgericht en financiering van durfinvesteerders ophaalden, daalde zelfs in vijf jaar van 3 naar 1 procent.
Eerder onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship toonde aan dat in Nederland de zaken er niet veel anders voorstaan. In 2022 ging slechts 2,6 procent van het geld van durfinvesteerders naar bedrijven met een vrouwelijke (mede-)oprichter. Daarnaast bleek dat zes op de tien vrouwelijke ondernemers de groei van hun bedrijf uit eigen zak betaalt.
Ondervertegenwoordigd in de techsector
Wellicht een verklaring voor de weinige investeringen, en zeker gerelateerd, is het feit dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de techsector. Dat begint al in het onderwijs, blijkt uit een rapport van UNESCO: nog geen dertig procent van de afgestudeerden in technische studies is vrouw.
In de AI-sector is nog geen kwart van de werknemers vrouw en in de mondiale techsector is minder dan een derde vrouw. De vrouwen die wel in de techsector actief zijn, melden dat ze tegen problemen aanlopen, zoals seksisme op de werkvloer (in bijna de helft van de gevallen) of ongelijke salarissen (bij ruim twee derde van de gevallen).
100 inspirerende vrouwen in bij Europese durfinvesteerders en startups
Om het stuk toch positief af te sluiten, kijken we naar voorbeelden. Vrouwen in Europa die op het gebied van tech, startups of durfinvesteringen hebben laten zien dat zij de oneerlijke structuren de baas zijn.
EU-startups heeft een lijst van 100 vrouwen opgesteld, met daarbij twee Nederlandse vrouwen: Janneke Niessen en Jacqueline van den Ende.
Niessen is mede-oprichter van CapitalT, durfinvesteerder en activist voor diversiteit. “Haar expertise ligt op het kruispunt van technologie, talent, investeren en diversiteit”, schrijft EU-startups.
Van den Ende, die in 2021 het fintechplatform Carbon Equity oprichtte, wordt omschreven als “gepassioneerd door high impact en missie gedreven ondernemen”.