Volgens de VNV zijn de huiszoekingen ,,vrij recent” en gaat het om werknemers van Ryanair voor wie geen belastingen en sociale premies zouden zijn betaald. Er zijn meer landen die onderzoek doen naar de praktijken van de goedkoop vliegende luchtvaartmaatschappij. ,,Het lijkt een patroon te zijn”, zei Van Zwol.

Piloten en andere werknemers komen doorgaans niet in loondienst bij de luchtvaartmaatschappij, maar werken als zelfstandig ondernemer. De contracten zijn zo opgesteld dat vaak onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de afdracht van belastingen en sociale premies.

Verschillen

De belastingregels waar piloten en stewardessen mee te maken verschillen per land hemelsbreed. Werknemers weten daar veel te weinig van op het moment dat zij hun handtekening zetten. Bovendien hebben zij in de huidige arbeidsmarkt vaak weinig keus dan akkoord te gaan met wat Ryanair biedt. De luchtvaartmaatschappij maakt daar handig gebruik van, meent Van Zwol.

De VNV deelt de zorgen die de pilotenvereniging van Ryanair (RPG) deze week uitsprak. ,,Piloten van Ryanair zouden zich niet druk moeten hoeven maken over invallen in hun woningen terwijl zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en het leven van miljoenen passagiers”, stelde RPG. De ‘graag-of-nietbenadering’ die de luchtvaarder toepast noemde de vereniging ,,onaanvaardbaar”.

Onder meer in Italië loopt al een onderzoek waarbij werknemers fikse naheffingen van de fiscus hebben ontvangen. Deze week liet ook Noorwegen weten de gang van zaken te bestuderen, naar aanleiding van klachten door ontslagen werknemers die Ryanair betichtten van het opdringen van 'slavernijcontracten'.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl