Het is bijna kerst en dat betekent dat je mailbox waarschijnlijk uitpuilt van de uitnodigingen voor kerstborrels, eindejaarsborrels en nieuwjaarsborrels.
Dat kán heel leuk zijn. Maar als je introvert bent, is het heel normaal om daar tegenop te zien.
Avonden lang met collega’s of mensen die je niet goed kent over koetjes en kalfjes praten, is dan geen feestje. Het kost je ontzettend veel energie en aan het einde van de avond plof je waarschijnlijk uitgeput neer op de bank.
Toch hoeft dat niet zo te gaan. Met een paar trucjes kan zo’n borrel zelfs heel leuk worden.
Business Insider vroeg aan Marloes Bouwmeester, die met haar bureau De Succesvolle Introvert trainingen geeft aan professionals, en aan coach Eline Sluys hoe je als introvert een kerstborrel overleeft. Dit zijn hun tips.
Stel geen onredelijke eisen aan jezelf
Zo'n borrel is voor introverte mensen lastig omdat ze veel eisen aan zichzelf stellen, zegt Bouwmeester. "Ik zie heel vaak dat mensen van zichzelf eisen dat ze zich extravert gedragen. Ze willen dan tijdens de borrel heel ad rem zijn en met iedereen contact maken, terwijl dat helemaal niet bij ze past. Daardoor gaat zo'n borrel heel groot voelen."
De oplossing? "Zorg ervoor dat je zelf de regie houdt", zegt Bouwmeester. "Bedenk van tevoren: wat is voor mij belangrijk, wie wil ik vanavond spreken?" Wil je bijvoorbeeld met een collega nog snel iets voor je vakantie bespreken, of een klant bedanken voor de samenwerking van het afgelopen jaar? "Als dat je lukt, kun je met een goed gevoel de borrel verlaten. Zo voorkom je dat je in een negatieve spiraal komt omdat je jezelf dingen oplegt die niet bij je passen."
Leg wat minder druk op jezelf
Volgens Sluys wordt zo'n borrel er ook niet leuker op als je er op een negatieve manier over nadenkt. "Veel mensen hebben er van tevoren echt geen zin in omdat ze denken dat ze over koetjes en kalfjes moeten praten en de hele avond in zo'n drukke ruimte moeten staan. Ze vinden het dan stom dat ze naar die borrel moeten."
"Maar probeer een beetje uit te zoomen. Bedenk dat je die kerstborrel niet zo persoonlijk hoeft te nemen. Het gaat niet over jou, het gaat over mensen die elkaar ontmoeten en wat drinken. Je hoeft geen prestatie te leveren, mensen gaan je niet beoordelen. Het is gewoon een gelegenheid die bij het spel hoort."
Volgens Sluys kun je ook beslissen om niet te gaan. Of, om wat druk weg te nemen, al na een kwartier vertrekken als je het niet leuk vindt. Je kunt ook proberen er iets leuks van te maken. Hoe je dat doet? "Zoek collega's op die je leuk vindt en ga met hen praten."
Bedenk van tevoren waar je het over wil hebben
Een borrel is voor introverte mensen soms ook lastig omdat ze graag eerst over iets nadenken voordat ze het zeggen. "Een extravert vertelt gewoon wat er bij hem opkomt. Die heeft altijd wel iets om over te praten", zegt Bouwmeester. "Maar een introvert denkt er eerst over na, bedenkt bijvoorbeeld of het verhaal dat hij wil vertellen wel bij de ander aansluit."
"Het gevolg daarvan is dat als je mensen niet kent, of niet over het onderwerp hebt kunnen nadenken, er gewoon niks in je opkomt. Na de borrel vertrek je en enk je: ik had dit kunnen vragen, of dat kunnen zeggen. Dat is een vervelend gevoel en als het een paar keer gebeurt, ga je tegen borrels opzien."
Je kunt dit voor zijn door van tevoren te bedenken waarover je wil praten. "Bij een kerstborrel hebben mensen het bij uitstek over wat je met kerst gaat doen. Bedenk waar je je op verheugt, dat maakt het een stuk makkelijker voor je om erover te praten."
Zoek de andere introverten op
Soms gebeurt het dat je op een netwerkevent aankomt en dat je helemaal niemand ziet die je kent. Volgens Bouwmeester hoeft dat niet zo erg te zijn als het lijkt. "Om dat moment wat minder ongemakkelijk te maken, is het een leuk spel om te ontdekken waar de andere introverten staan. Als je goed oplet zijn dat vaak mensen die aan de rand staan, bij de muur, of die bijvoorbeeld zitten."
"Zij zijn vaak ook om zich heen aan het kijken. Als je oogcontact zoekt, heb je al snel een gesprek."
Ga op een strategische plek staan
Als je het geen fijn idee vindt om op andere mensen af te stappen, helpt het volgens Sluys ook om op een strategische plek te gaan staan of zitten, een plek waar mensen toevallig voorbij lopen. "Als je bij de ingang of bij de bar gaat zitten, is het enige wat je dan hoeft te doen oogcontact maken met mensen die je kent. Dat voelt voor de ander als een uitnodiging, waardoor je meteen een gesprek hebt."
Dat is ook een handig trucje om aan te sluiten bij een groepje mensen dat al met elkaar in gesprek is. "Door met één van die mensen oogcontact te maken, zal diegene zich voor jou verantwoordelijk voelen en jou erbij willen betrekken."
Sla een borrel over als je daar geen zin in hebt
Het is goed om je te realiseren dat dit soort borrels jou meer energie kost dan bij extraverte mensen het geval is. Als je de komende maand een paar borrels hebt, is het dus niet zo gek dat je daar behoorlijk moe van wordt. Het is dus ook niet erg om een borrel over te slaan.
Sluys: "Wees ervan bewust dat je allerlei regels voor jezelf hanteert, die je gerust mag breken. Je hoeft niet naar alles te gaan. Als je geen puf hebt, ga je niet. Of je kiest er een paar waarvan je denkt: deze zijn zinvol, nuttig en leuk. Voel je in ieder geval niet verplicht om alles af te lopen en urenlang te blijven hangen. Neem het niet zo serieus."