Wie eens iets anders dan vlees of vis wil eten kan vanaf volgend jaar bij de supers van Jumbo terecht voor insectenproducten. “Een gezond en goed alternatief voor de bio-industrie. Het eten van insecten wordt steeds actueler”, aldus Jumbo donderdag.
Volgens het bedrijf is het de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden. Behalve dat het gezond is, biedt een insectenmaaltijd ook de mogelijkheid om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld, stelt het bedrijf.
De Jumbo-winkels in Groningen en Haren verkopen vanaf vrijdag al insectenproducten, die per portie tussen de 5,95 en 6,79 euro kosten. Het gaat om ‘buggy balls’ van meelwormen, ‘buggy burgers’ van buffalowormen en ‘buggy crisps’ van wasmotlarven. “Die crisps zijn er in de smaken paprika en zout”, aldus Jumbo.
Wat er landelijk in de Jumbo winkels komt te liggen, maakt de supermarktketen op een later moment bekend.
Eiwitten, vitaminen en mineralen
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN promoot het eten van insecten al langer als middel tegen voedselschaarste en klimaatopwarming.
Insecten bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. De voedingswaarde van bijvoorbeeld meelwormen is vergelijkbaar met die van vlees, maar voor het kweken van insecten is veel minder landbouwgrond en veevoer nodig. In Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika is het eten van insecten heel gewoon.
Insectenburger
Vorige maand liet de Belgische voedselproducent Damhert de insectenburger te introduceren in Belgische supermarkten. Later volgen schnitzels en nuggets gemaakt van larven van de buffalokever.
Zodra de Voedsel- en Warenautoriteit haar goedkeuring geeft kan ook de Nederlander zijn vertrouwde kipschnitzel eens verruilen voor een schnitzel gemaakt van insectenlarven.
Insecten zijn geen groente
De Partij voor de Dieren waarschuwt donderdag dat de burgers met insecten niet moeten worden verkocht als groenteburger of vleesvervanger. De burgers, schnitzels en nuggets met gemalen buffalowormen liggen in Belgische supermarkten tussen de vegetarische producten. Zij worden gepresenteerd als vleesvervanger, klaagt Europarlementariër Anja Hazekamp. Dat is misleidend voor consumenten.
"Insecten zijn geen groente. Dat de producten worden verkocht als vleesvervanger is ronduit onjuist. Benaming en etiket moeten duidelijk zijn", stelt Hazekamp in een verklaring.
Lees ook
Koken met sprinkhaan? De nieuwe rage, denken deze ondernemers
Zo weet je zeker of vlees en zuivel biologisch is
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl