- Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft grootbank ING 834 miljoen euro opzij gezet voor leningen die mogelijk niet terugbetaald worden.
- ING greep wegens het conflict eerder al in bij zijn Russische tak en besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven.
- Met de rente-inkomsten van de bank ging het de goede kant op in het eerste kwartaal van dit jaar. ING profiteert daarbij van de oplopende rente op de financiële markten.
- Lees ook: Russische sancties raken €700 miljoen aan ING-leningen
ING heeft zijn kwartaalwinst ruimschoots zien halveren als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Vanwege het conflict heeft het financiële concern 834 miljoen euro opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Daardoor dikte de zogeheten stroppenpot flink aan.
Onder de streep bleef door die forse ingreep in het eerste kwartaal van dit jaar maar 429 miljoen euro aan winst over. In het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst nog iets meer dan 1 miljard euro.
ING greep wegens de oorlog in Oekraïne eerder al in bij zijn Russische tak, waar zo’n driehonderd mensen werken. De bank besloot begin maart geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven. Van alle Nederlandse banken heeft ING de grootste belangen in Rusland.
Het concern heeft meer dan 5 miljard euro aan leningen verstrekt aan Russische klanten, wat ongeveer 1 procent is van zijn totale portefeuille.
ING kondigt geen volledige terugtrekking uit Rusland aan
Met de aangekondigde stappen ging ING nog niet zover als sommige branchegenoten. Rabobank kondigde eind maart bijvoorbeeld al aan zich volledig terug te trekken uit Rusland. Wat ING met zijn activiteiten in het land wil doen is nog onduidelijk. "We blijven de situatie nauwlettend volgen", is alles wat topman Steven van Rijswijk over dit onderwerp zegt in een verklaring bij de kwartaalresultaten.
Afgezien van de impact van het conflict wist ING volgens Van Rijswijk wel goede zaken te doen in de voorbije periode. Met de rente-inkomsten ging het bijvoorbeeld de goede kant op, geeft hij aan. ING profiteert daarbij van de oplopende rente op de financiële markten.
De lage rente drukte de voorbije jaren juist flink op het verdienmodel van banken en dat daar nu geleidelijk verandering in komt, is voor hen dus goed nieuws.
De hoge inflatie, met de hogere energierekeningen en dure benzine aan de pomp, heeft volgens ING nog niet tot grote problemen geleid bij klanten van de bank. Dat geldt ook voor het einde van de coronasteun van de overheid.
Het concern ziet bijvoorbeeld geen grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht. ING houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten en zegt extra geld opzij te zullen zetten als dat nodig is.