• Het seizoen voor de jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven is volop bezig.
  • ING heeft zijn winst vorig jaar met ruim een tiende zien dalen, onder andere door lagere rente-inkomsten.
  • Staalbedrijf ArcelorMittal zag de staalprijs zakken, maar boekte toch een hogere nettowinst en rekent op een hogere vraag naar staal in 2025.
  • Lees ook: Shell verhoogt dividend, Tesla positief over komst goedkoper model

Donderdag kwamen twee grote, aan de Amsterdamse beurs genoteerde ondernemingen met de jaarcijfers over 2024 naar buiten: grootbank ING en staalreus ArcelorMittal.

ING heeft zijn winst vorig jaar ruim een tiende zien dalen, mede door lagere rente-inkomsten. Volgens topman Steven van Rijswijk is het resultaat niettemin “op een hoog niveau” gebleven na het zeer sterke 2023. “Voor het komende jaar blijven we waakzaam, aangezien we aanhoudende geopolitieke volatiliteit en gefragmenteerde economische vooruitzichten verwachten”, laat hij weten bij de presentatie van de jaarcijfers van de bank.

Het aandeel ING daalde donderdag met bijna 3 procent op de Amsterdamse beurs.

ING ziet rente-inkomsten met 6% dalen

In 2023 verdubbelde ING zijn jaarwinst nog tot bijna 7,3 miljard euro. Het financiële concern profiteerde toen vooral van het oplopen van de rente, waardoor ING hogere marges kon maken over bijvoorbeeld spaargeld. Afgelopen jaar bleef onder de streep 6,4 miljard euro winst over.

De Europese Centrale Bank (ECB) is bezig met het verlagen van de rente in de eurozone in verband met het teruglopen van de inflatie. ING voelde deze omslag vorig jaar duidelijk in zijn resultaten, want de rente-inkomsten van de bank gingen met 6 procent omlaag.

Ook heeft de bank meer geld opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. De totale inkomsten van de bank zijn wel licht gestegen tot een recordbedrag van 22,6 miljard euro. ING haalde namelijk meer geld binnen met provisies en commissies. Dat zijn bijvoorbeeld kosten die de bank in rekening brengt voor het aanbieden van een product of dienst, zoals het openen van een rekening, het opnemen van geld of het overmaken van geld.

ING denkt nog verder te kunnen groeien met hypotheken. Dat sterkt topman Van Rijswijk in zijn verwachting dat de bank met zijn strategie om inkomsten meer te spreiden de juiste weg is ingeslagen om voorbereid te zijn op economisch turbulente tijden.

De ING-baas stipt aan dat niet alleen in Nederland maar ook in diverse andere landen sprake is van een huizentekort. Maar de hypotheekmarkt heeft de weg omhoog gevonden en de vraag naar hypotheken lijkt alleen maar toe te nemen. Van Rijswijk denkt daar met zijn financiële concern van te kunnen profiteren.

ArcelorMittal boekt hogere nettowinst ondanks gedaalde staalprijzen

Staalconcern ArcelorMittal verwacht dat de vraag naar staal dit jaar weer aantrekt. Het bedrijf met een beursnotering in Amsterdam had afgelopen jaar vooral last van de Chinese staalindustrie. China is goed voor ruim de helft van de wereldproductie van staal, maar kampt met een zwakke binnenlandse vraag door de problemen in de bouwsector. Dat heeft ervoor gezorgd dat Chinese producenten elders naar klanten zijn gaan zoeken en goedkoop staal op de Europese markt hebben gedumpt.

Hoewel Europa tarieven heeft ingevoerd om dumping van goedkoop Chinees staal aan te pakken, pleit topman Aditya Mittal opnieuw voor strengere handelsmaatregelen tegen China. Volgens Mittal zal de vraag dit jaar verbeteren, doordat de voorraadniveaus momenteel laag zijn. De sector wordt echter nog altijd gekenmerkt door wereldwijde overcapaciteit en verdere actie is volgens hem vooral in Europa nodig om dat aan te pakken.

ArcelorMittal zag de omzet in 2024 met 8,5 procent dalen tot 62,4 miljard dollar (ongeveer 60 miljard euro). Dat kwam met name door een daling van de staalprijzen, die gemiddeld 7,6 procent lager waren dan in 2023. De nettowinst kwam uit op ruim 1,3 miljard dollar, tegen 919 miljoen dollar een jaar eerder.

ArcelorMittal verwacht dat de staalconsumptie buiten China dit jaar met 2,5 tot 3,5 procent zal groeien. Ook de langetermijnvooruitzichten voor de staalindustrie zijn volgens topman Mittal positief. Hij verwacht verder dat de investeringen dit jaar uitkomen tussen 4,5 en 5 miljard dollar. Daarbij zal prioriteit worden gegeven aan investeringen in markten met een sterk vooruitzicht voor groei en rendement, zoals Brazilië, India en de Verenigde Staten.

Het staalconcern zal dit jaar tussen 300 en 400 miljoen dollar investeren in projecten gerelateerd aan decarbonisatie, ofwel het verminderen van de CO2-uitstoot. Grootschalige vergroeningsprojecten vorderen volgens het concern echter langzamer dan verwacht door tegenvallende marktontwikkelingen en onvoldoende beleidsmaatregelen. "Het is van cruciaal belang dat we in 2025 vooruitgang zien, zowel in het bieden van noodzakelijke financiële hulp als in het creëren van een beleidsomgeving die de investeringen stimuleert die nodig zijn om decarbonisatie in Europa te versnellen", aldus Mittal.

Het aandeel ArcelorMittal steeg ruim 4 procent op de beurs donderdag.

LEES OOK: ASML sluit 2024 sterk af en beleggers zetten aandeel fors hoger