De almaar dalende rentes voor hypotheken en andere leningen brengen banken in een lastig parket, zou je denken. Maar ING weet daarmee vooralsnog handig om te springen.
De Nederlandse grootbank slaagde er in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw in de rentemarge te verhogen. Dat wil zeggen: het verschil tussen wat ING aan rente betaalt aan spaarders en anderen bij wie de bank leent, en de rente op hypotheken, bedrijfsleningen en vastrentende beleggingen.
Dit grafiekje laat zien dat de rentemarge gestaag oploopt.
In het derde kwartaal van dit jaar kwam de rentemarge uit op 1,55 procentpunt. In de toelichting op de cijfers stelt de bank dat de afdeling voor financiële markten betere renteresultaten wist te halen, tegelijk werd het rente-resultaat ondersteund doordat spaarrentes in diverse landen werden verlaagd, wat de leenkosten drukte voor ING.
ING zag de kredietverlening met 3,6 miljard euro groeien en trok per saldo voor 2 miljard euro spaargeld aan.
27 procent meer winst voor ING
ING heeft afgelopen kwartaal ongeveer een kwart meer winst geboekt dan een jaar eerder. De bank verstrekte meer leningen aan consumenten en bedrijven en trok meer spaargeld aan. Daarbij namen de kosten licht af en werd de kapitaalbuffer versterkt, bleek donderdag.
ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,35 miljard euro. Dat was 27 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor eenmalige posten resteerde een winst van 1,34 miljard euro. Dat was 22 procent meer dan een jaar eerder en duidelijk hoger dan de winst van 1,15 miljard euro die analisten gemiddeld hadden voorspeld. De totale opbrengsten van de bank stegen met 9 procent naar 4,4 miljard euro.
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak van een solide kwartaal en toonde zich optimistisch over de toekomst. ,,We zien geen indicaties dat we de groei niet kunnen doorzetten'', zei hij in een telefonische toelichting. Hij wees erop dat ING in buitenlandse markten zijn positie weet te versterken als uitdager van grotere spelers. Dat geldt bijvoorbeeld voor Duitsland, Frankrijk en Italië.
ING kampt, net als alle Europese banken, met de extreem lage rente en toenemende kosten rond regelgeving. In dat kader kondigde de bank enkele weken geleden een omvangrijke reorganisatie aan, waarbij zo'n 7000 banen verdwijnen. Die sanering moet ervoor zorgen dat ING efficiënter gaat werken, benadrukte Hamers donderdag. Om dat doel te bereiken investeert ING de komende vijf jaar ook 800 miljoen euro in de digitalisering van zijn dienstverlening.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl