ING heeft in het tweede kwartaal veel geld opzij gezet voor een fraudekwestie bij een klant. Verder meldde de bank voorzieningen voor “enkele grote dossiers”, onder meer in Duitsland.
Mede daardoor liep de stroppenpot voor slechte leningen fors op, tot ruim 1,3 miljard euro. Dat drukte de kwartaalwinst sterk.
Het uitgelichte fraudegeval zou het schandaal bij de Duitse betalingsdienstverlener Wirecard kunnen zijn. Die raakte in financiële problemen vanwege boekhoudfraude.
Eerder meldde persbureau Bloomberg dat ING en ABN Amro elk zo’n 180 miljoen euro hebben geleend aan Wirecard.
Een “aanzienlijke voorziening” voor een vermeende fraudekwestie bij een klant. Daarvan maakte ING donderdag melding bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De grootste bank van Nederland hield verdere details voor zich.
Het blijft gissen, maar dat met de fraudekwestie het boekhoudschandaal bij het Duitse Wirecard wordt bedoeld, ligt voor de hand. Ook omdat ING benadrukt dat het grote voorzieningen moest treffen voor individuele dossiers, onder meer in Duitsland.
In juni werd ING in verband gebracht met Wirecard. Volgens ingewijden die spraken met persbureau Bloomberg zou de bank een lening hebben verstrekt aan het bedrijf. Het gaat om financiering van 180 miljoen euro. ABN Amro, Commerzbank en LBBW zouden voor een vergelijkbaar bedrag het schip in zijn gegaan.
Commerzbank, dat woensdag met zijn halfjaarlijkse resultaten naar buiten kwam, meldde een grote voorziening van 175 miljoen euro vanwege ”één groot individueel dossier”. Volgens zakenkrant Financial Times, die zich op ingewijden baseert, zette de Duitse bank hiermee een streep door zijn leningen aan Wirecard.
Woensdag 12 augustus, als ABN Amro met zijn kwartaalupdate komt, moet blijken of ook die bank een grote, aan fraude gerelateerde voorziening meldt.
Het frauderende Wirecard vroeg in juni faillissement aan
Wirecard gaf eerder dit jaar toe dat 1,9 miljard op de balans zoek was en mogelijk nooit heeft bestaan. De zaak kwam aan het rollen na onthullingen van de Financial Times. Het fintechbedrijf heeft in juni faillissement aangevraagd.
De voormalig topman Markus Braun en twee bestuursleden worden verdacht van gerommel met de boekhouding. Volgens de Duitse justitie spanden de drie samen om ongeveer 3,2 miljard euro aan frauduleuze leningen te verkrijgen om zo financiële verliezen bij het bedrijf weg te poetsen.
Het drietal deed dat door de boeken op te blazen door allerlei niet bestaande bezittingen op de balans te zetten. Zo leek Wirecard aantrekkelijker voor investeerders, klanten en andere geldschieters dan het bedrijf in werkelijkheid was.
Lees meer over Wirecard:
- Duitse betalingsverwerker Wirecard valt niet meer te redden, maar de kans dat Adyen profiteert is klein, volgens een fintechanalist
- Groot boekhoudschandaal drijft Duits betalingsbedrijf Wirecard naar voorportaal van faillissement – ING en ABN Amro dreigen €180 miljoen te verliezen
- De topman van de Duitse Adyen-concurrent Wirecard is gearresteerd na het ‘kwijtraken’ van €1,9 miljard