De Europese aandelenbeurzen gingen maandagochtend overwegend omhoog. Beleggers waren opgelucht dat het doek voor het Griekse schuldendrama voorlopig is gevallen. Op het Damrak stal PostNL de show na goed ontvangen jaarresultaten.
“Het belangrijkste item op de beurzen is de opluchting over de Griekse deal. Over een paar maanden keert het Griekse drama waarschijnlijk weer terug, maar voorlopig hebben we het weer achter de rug. Het volgende politieke obstakel zijn de Britse verkiezingen in mei. Dan zal duidelijk worden of het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijft”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De Griekse regering liet weten maandag een overzicht te sturen van de hervormingen die ervoor moeten zorgen dat de noodleningen aan het land met vier maanden kunnen worden verlengd. De lijst is onderdeel van de overeenkomst die vrijdag werd bereikt door de eurogroep.
AEX wint 0,7 procent
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 473,03 punten. De MidKap klom 1 procent tot 711,33 punten.
De beurs in Parijs ging 0,2 procent vooruit. De DAX in Frankfurt steeg 0,4 procent en bereikte in de vroege handel een nieuw historisch hoogtepunt. De Londense FTSE bleef achter met een min van 0,3 procent.
De euro was 1,1303 dollar waard, tegen 1,1362 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.
PostNL groeit met pakjes
In de MidKap steeg PostNL bijna 10 procent in beurswaarde. De postbezorger wist mede dankzij het groeiende pakketvervoer zijn resultaten vorig kwartaal te verbeteren en verwacht dat die groei dit jaar doorzet.
PostNL meldde maandag een omzet van 1,2 miljard euro over het vierde kwartaal. Dat was 4 procent meer dan een jaar eerder. Het onderliggende operationeel resultaat verbeterde in dezelfde mate, naar 148 miljoen euro. Dat was beter dan analisten hadden verwacht.
ING voert AEX aan
Grootste stijger in de AEX was financieel concern ING met een winst van ruim 2 procent. De dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro waren de sterkste dalers met verliezen van 2,8 en 2,6 procent.
Een vat Amerikaanse olie werd ruim 1 procent goedkoper op 50,19 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder, op 59,84 dollar per vat.
In Londen leverde HSBC meer dan 5 procent in. De Britse bank, die het middelpunt is van een schandaal rond belastingontduiking van rijke klanten, zag de winst in 2014 sterker dalen dan analisten hadden voorzien.
Vertrouwen Duitse ondernemers stabiliseert
Maandag bleek verder dat het economisch vertrouwen van Duitse ondernemers in februari vrijwel onveranderd is gebleven in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het onderzoeksinstituut Ifo bekend.
De vertrouwensindex, die de verwachtingen over de economische ontwikkelingen in de komende drie tot zes maanden weergeeft, kwam uit op een niveau van 106,8, tegen 106,7 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 107,7.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl