Opnieuw ligt ING onder vuur vanwege de lakse controle op witwassen.
De bank heeft via een vestiging in Rusland honderden miljoenen euro laten passeren van bedrijven die deel uitmaken van een grote witwasmachine, opgezet door de Russische Troika Bank. En dat terwijl de bank wist dat de bedrijven mogelijk betrokken waren bij witwassen.
Dat blijkt uit interne documenten van Ukio Bank, die in handen zijn van onderzoekscollectief OCCRP en werden gedeeld met Trouw, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer.
De documenten leggen de ‘Troika Laundromat’ bloot, de witwasmachine die werd opgezet door de Troika Bank, die via de Ukio Bank in Litouwen miljarden aan verdacht geld naar Europa liet stromen. Al in 2009 deed ING zelf een melding bij de Belgische toezichthouder over één van de bedrijven, die ook bankierde bij Ukio Bank.
Het bedrijf waar het om draait, is het Cypriotische Popat Holdings, dat van 2006 tot zeker 2013 een bankrekening heeft bij ING in Moskou. Popat wordt beheerd en aangestuurd door de Russische Troika Bank. Vanuit het Cypriotische bedrijf schoten honderden miljoenen heen en weer naar andere bedrijven in de witwasmachine.
ING gaat niet in op vragen van Trouw over de kwestie, omdat de bank nooit informatie geeft over individuele klantrelaties.
Schikking met het OM
Het is niet voor het eerst dat ING tekortschiet bij het voorkomen van witwassen. Voor een eerdere witwaszaak kwam de bank in september 2018 een schikking overeen met het Openbaar Ministerie. ING kreeg een boete van 675 miljoen euro en moest daarnaast 100 miljoen euro terugbetalen.
De bank schoot onder meer tekort in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures ter voorkoming van financieel-economische criminaliteit bij ING Nederland. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016.
De bank zei maatregelen te hebben genomen tegen een aantal medewerkers en voormalig medewerkers die verantwoordelijk waren voor uitvoering van het beleid en procedures. Zo is de variabele beloning van personeel teruggevorderd en zijn sommige taken opgeschort. Ook zag het bestuur van ING in 2018 af van bonussen, omdat dat ongepast zou zijn.