ING betaalt voor het eerst, sinds het ten tijde van de kredietcrisis een beroep moest doen op staatssteun, weer dividend aan zijn aandeelhouders. Die mogen om te beginnen 470 miljoen euro verdelen, wat neerkomt op 40 procent van de in het vierde kwartaal behaalde winst.
Dat maakte de bank woensdag bekend. De winstuitkering over het vierde kwartaal komt neer op 0,12 euro per aandeel.
Begin november betaalde ING het laatste restje staatssteun terug. Daarmee is de weg vrij om de aandeelhouders weer te laten delen in de winst. ING wil vanaf dit jaarminstens 40 procent van de jaarwinst als dividend uitbetalen.
Winst ING vierde kwartaal valt licht tegen
ING boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 1,18 miljard euro, bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. De onderliggende nettowinst, waarin eenmalige posten niet zijn meegeteld, nam met een vijfde af tot 548 miljoen euro. De analisten voorzien gemiddeld een onderliggende nettowinst van 672,4 miljoen euro, meer dus dan de behaalde winst.
De winst werd in het vierde kwartaal volgens ING enigszins negatief beïnvloed door een voorziening voor de afvloeiing van personeel (375 miljoen euro) , de jaarlijkse bankenbelasting in Nederland (138 miljoen euro) en negatieve gevolgen van de boekhoudkundige herwaardering van uitstaande kredieten en schulden (80 miljoen euro). Dit laatste heeft onder meer te maken met renteschommelingen.
Topman Ralph Hamers zei dat ING Bank "sterke resultaten" heeft laten zien, ondanks tegenwind in het vierde kwartaal. De winst van het bankbedrijf, exclusief de resultaten uit de resterende deelnemingen in de verzelfstandigde verzekeringsbedrijven NN en Voya, kwam uit op 530 miljoen euro. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder.
Hogere rentebaten, lagere voorzieningen
ING profiteerde in het vierde kwartaal van hogere rentebaten, waardoor de netto rentemarge - het verschil tussen de betaalde rente op spaargeld en andere leningen en de ontvangen rente op hypotheken en andere kredieten - uitkwam op 1,53 procentpunt. In het vierde kwartaal van 2014 was die marge 1,45 procentpunt.
In het vierde kwartaal boekte ING iets hogere kosten voor brakke kredieten bij de bedrijfsleningen en particuliere leningen, vergeleken met het derde kwartaal van 2014.
Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013 was wel duidelijke sprake van lagere voorzieningen. Die kwamen uit op 0,54 procent van de naar risico gewogen bezittingen in het slotkwartaal van 2014, tegen 0,81 procent in het laatste kwartaal van 2013.
De voorzieningen voor slechte leningen naderen volgens ING het langjarig gemiddelde, na jaren op een verhoogd niveau te hebben gestaan. Alleen in Nederland zijn de risicokosten nog aan de hoge kant. Dat komt door het trage herstel van de economie, en doordat bedrijven relatief veel schulden hebben, zei risicodirecteur Wilfred Nagel.
Nederlandse ondernemingen zijn ook nog altijd terughoudend in het aangaan van nieuwe leningen. De vraag naar zakelijke kredieten blijft duidelijk achter bij die in andere markten waar ING actief is, zei topman Hamers. De vraag naar hypotheken trekt volgens de topman wel flink aan.
Doel rendement 2017 blijft staan
ING houdt vast aan de ambitie om in 2017 een rendement op het eigen vermogen te boeken tussen de 10 en 13 procent. In 2014 kwam dit kengetal uit op 9,9 procent, tegen 9 procent in 2013.
ING kondigde eind november aan in de komende drie jaar ongeveer 1700 banen in Nederland te schrappen, omdat het financieel concern verder inzet op de digitalisering van zijn bankactiviteiten.
Verder zal het aantal externe medewerkers met circa 1075 worden verminderd. De ingreep moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 270 miljoen euro vanaf 2018.
Als percentage van de inkomsten kwamen de kosten van de bank in het vierde kwartaal van 2014 uit op 53,7 procent, tegen 55,2 procent in het slotkwartaal van 2013.
'Dividend meevaller bij ING'
Volgens analist Cor Kluis van Rabobank zijn de resultaten van ING "marginaal beter dan verwacht", waarbij met name het dividend en een verlaagde blootstelling aan Rusland in positieve zin opvallen.
De winst bij het bankbedrijf was wat lager dan analisten gemiddeld verwachtten, maar dat is volgens Kluis hoofdzakelijk toe te schrijven aan eenmalige effecten. De nettorentebaten vielen iets hoger uit dan voorzien. Het dividendvoorstel is 0,12 euro per aandeel. Kluis rekende op 0,10 euro, de markt gemiddeld op 0,08 euro.
ING liet weten vanaf het lopende boekjaar minstens 40 procent van de totale nettowinst te willen uitkeren aan de aandeelhouders. "Dit toont de focus op aandeelhouders bij ING Groep'', schrijft Kluis. "Nu kunnen ook dividendbeleggers meer investeren in het aandeel.'' Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 14 euro.
Analist Matthias De Wit van KBC rekende erop dat ING pas over de eerste helft van 2015 dividend zou gaan uitkeren. Dat de bank al een winstuitkering doet over de tweede helft van 2014, doet volgens hem vergeten dat de cijfers door eenmalige posten wat onder verwachting zijn. Hij koppelt aan zijn koopadvies een richtprijs van 15 euro.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl