ING-topman Ralph Hamers is ondanks de strenger geworden bankenregels in Nederland “heel gelukkig” dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam staat.
“Wij openen binnenkort ons nieuwe hoofdkantoor Cumulus Park en daar is veel politieke steun voor. Ook helpt de aantrekkingskracht van de stad ons bij het aantrekken van jonge, internationale en digitale talenten”, zegt Hamers in de Duitse zakenkrant Handelsblatt in antwoord op de vraag of Nederland nog wel de geschikte plek is voor zijn internationaal opererende bank.
“Ja, Nederland heeft aanvullende eisen gesteld aan zijn banken, maar dat kan ik begrijpen. In de crisis moesten Nederlandse belastingbetalers veel banken redden, waardoor de staat nu veel voorzichtiger opereert.”
Behalve dat er strengere bankenregels zijn ingevoerd, lag ING in Nederland onder vuur vanwege een witwasaffaire. Daar is een boete voor betaald van maar liefst 775 miljoen euro. Ook wordt Hamers zelf mogelijk toch nog strafrechtelijk vervolgd. In december valt daarover een beslissing.
Ook was er begin vorig jaar veel ophef over de salarisverhoging van 50 procent die ING wilde geven aan Hamers. Toch zegt hij tegen Handelsblatt dat “we heel gelukkig zijn met ons hoofdkantoor in Amsterdam”.
Aanhoudende groei in Duitsland
Dat ING ondanks alles in Amsterdam gevestigd is en blijft, staat de internationale ambities niet in de weg. Zo is ING Deutschland flink aan het groeien en verwacht het tegen het einde van het jaar 10 miljoen klanten te hebben. Duitsland is daarmee de belangrijkste markt voor ING. "We zijn net zozeer een Duitse bank als een Nederlandse bank en we willen blijven groeien", vertelt Hamers tegen Handelsblatt.
De focus ligt daarbij nu vooral op de zakelijke markt: "De volgende stap is het uitbreiden van ons aanbod voor zakelijke klanten. Daarvoor hebben we regionale kantoren geopend in Hamburg, Stuttgart, München, Essen, Frankfurt en er zullen meer volgen."
In België gaat ING juist 22 bankvestigingen extra sluiten door ze te laten samensmelten met andere verkooppunten, zo werd donderdagavond bekend. ING is in België al langer bezig met het terugbrengen van het aantal vestigingen, omdat klanten steeds meer bankzaken online doen.
Overname Commerzbank?
Over de interesse die ING dit voor jaar zou hebben gehad in een overname van de Duitse Commerzbank wil Hamers niet meer loslaten dan bevestigen dat er gesprekken zijn geweest met Commerz-topman Martin Zielke: "De andere partij heeft voor zover ik weet al gezegd dat we twee ontmoetingen hebben gehad." Op de vraag of hij nu nog interesse heeft, zegt de ING-topman: "Ik geef geen commentaar op geruchten."
Wel wil Hamers kwijt dat hij een voorstander is van grensoverschrijdende fusies in Europa: "Dat bespaart kosten en levert synergievoordelen op. ING heeft ook de technologie om grensoverschrijdende schaalvoordelen te boeken", stelt Hamers. Maar volgens de ING-topman is het probleem daarbij dat de Europese bankenunie niet is voltooid en dat consolidatie daarom vooral plaatsvindt binnen de lidstaten zelf.