Grootbank ING profiteert van minder wanbetalingen op uitstaande leningen. Wat betreft de groeiperspectieven is het beeld verdeeld: in Nederland is per saldo nog geen sprake van groei van de kredietverleningen; in andere Europese landen zoals Duitsland en Polen ziet het er beter uit.

ING heeft in het derde kwartaal bijna 15 procent meer winst gehaald dan een jaar eerder. Inkomsten uit het belang in de voormalige verzekeringsdochter NN Group (Nationale-Nederlanden) stuwden het resultaat, terwijl ook de winst uit het bankbedrijf steeg. De nettowinst kwam daardoor uit op 1,06 miljard euro over het derde kwartaal, tegen 928 miljoen euro een jaar eerder.

ING verkleinde zijn belang in Nationale-Nederlanden afgelopen kwartaal naar 25,8 procent. Op de waarde van de aandelen en het door het verzekeringsbedrijf uitgekeerde dividend werd een winst geboekt van 76 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een min van 159 miljoen euro in de boeken werd gezet.

Renteresultaat ING licht lager

Onderliggend zag het plaatje er wat minder mooi uit. De winst exclusief bijzonder posten kwam in het derde kwartaal van dit jaar bijna drie procent lager uit op 1,09 miljard euro vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat was nog wel iets beter dan de 955 miljoen euro waarop analisten gemiddeld rekenden.

In het voorbije kwartaal zag ING het renteresultaat, ofwel de som van rente-inkomsten en rente-uitgaven, met een half procent dalen tot 3,14 miljard euro. Dat kwam mede door een lichte verkrapping van rentemarge, die uitkwam op gemiddeld op 1,46 procent, tegen 1,53 procent in het derde kwartaal van 2014.

(renteresultaat ING, klik voor uitvergroting)

renteresultaat ING

Negatief aan de inkomstenkant was ook de daling van de commissie-inkomsten met 9,5 procent in het derde kwartaal van dit jaar tot 524 miljoen euro en een verliespost van 7 miljoen euro op de beleggingen voor eigen rekening.

ING moest naar eigen zeggen een afboeking doen van 71 miljoen op een aandelenbelegging en bij de commissie-inkomsten speelde de daling van de handelsfinanciering en de financiering van de grondstoffensector een rol.

Lager voorzieningen voor wanbetaling

Positief voor ING was de daling van de voorzieningen voor slechte leningen, als gevolg van de algehele verbetering van het economische klimaat. ING hoefde in het derde kwartaal maar 34 miljoen euro opzij te zetten voor rotte leningen en als geheel daalde de omvang van de stroppenpot naar 261 miljoen euro.

(klik voor uitvergroting)

stroppenpot

Aan de kostenkant klaagt ING wel over de almaar toenemende kosten die het gevolg zijn van strengere toezichtseisen, onder meer in verband met bankheffingen voor een vangnet voor banken bij crisissituaties. Dit jaar komen de kosten die samenhangen met regulering naar verwachting uit op 650 miljoen euro.

(klik voor uitvergroting)

toezichtskosten

Kredietverlening: Nederland stagneert, groei in Duitsland

Wat betreft de groeivooruitzichten is duidelijk dat die voorlopig vooral buiten Nederland en België liggen, waar de leenvolumes op de retailmarkt (particulieren en mkb) licht lager waren in het derde kwartaal. In Duitsland en markten zoals Polen, Roemenië en Italië zag ING wel groei van de kredietverlening.

(klik voor uitvergroting)

leningen ING

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl