De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers gaat niet door. De raad van commissarissen van de bank wilde zijn totale beloning met de helft verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar van af onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij.
,,Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat”, liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. Om schade voor het bedrijf te voorkomen is besloten het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering.
Door het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering hoopt ING een langdurige discussie te voorkomen, omdat die de bank mogelijk schade kan berokkenen. De raad van commissarissen gaat terug naar de tekentafel om tot een nieuw beloningsbeleid te komen waarmee het bestuurders toch een concurrerend salaris kan bieden.
Voor Hamers betekent een en ander dat hij het dit jaar met een bescheiden loonsverhoging moet doen. Het huidige beloningsbeleid biedt ruimte voor een stijging van 2,2 procent, liet een woordvoerder desgevraagd weten. Een nieuw voorstel waarmee zijn beloning verder kan worden opgekrikt, wordt op zijn vroegst volgend jaar behandeld op de aandeelhoudersvergadering, zei hij.
Van der Veer, die vorige week nog beloofde het loonvoorstel voor de topman eind maart te komen uitleggen in de Tweede Kamer, zal er dan niet meer bij zijn. ING maakte eerder al bekend dat hij het na de komende aandeelhoudersvergadering op 23 april voor gezien houdt.
LEES OOK: 8 belangrijke dingen die zich nu afspelen in de wereld
Minister Hoekstra dreigde in te grijpen
Minister Wopke Hoekstra van Financiën dreigde maandag naar ‘wettelijke of niet-wettelijke’ maatregelen te kijken om de spraakmakende salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers te voorkomen.
"ING is geen koekjesfabriek maar een financiële instelling. Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder'', zei hij voor aanvang van een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel.
GroenLinks wilde met een wet de spraakmakende salarisverhoging van ING-topman Hamers voorkomen. De wet moest dan wel met spoed door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld, want de aandeelhouders van ING buigen zich op 23 april over de voorgestelde verhoging.
Kritiek op salarisverhoging ING-topman Ralph Hamers
Het salarisvoorstel van ING voor Hamers veroorzaakte heel wat commotie. Vrijwel de hele Tweede Kamer schaarde zich achter de oproep van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels om zich uit te spreken tegen de verhoging van 50 procent, naar 3 miljoen euro per jaar.
GroenLinks wees erop dat, hoewel ING een particuliere onderneming is, ook premier Mark Rutte ING als een soort semi-overheidsinstelling beschouwt omdat de belastingbetaler moet bijspringen als zo'n belangrijke bank in de problemen komt.
Binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie leek de VVD echter minder geporteerd van overheidsingrijpen tegen het loonbeleid van ING. Rutte vond het niet nodig maatregelen tegen ING te nemen wegens de "buitensporige'' verhoging. Hij legde de druk bij de bank zelf. Naar nu blijkt met succes.
De raad van commissarissen van ING verdedigde het voorstel voor de salarisverhoging met het argument dat Hamers veel minder verdient dan vergelijkbare collega's in Europa.