Het doek is gevallen voor de payroller die problemen kreeg met uitbetaling van freelancers van grootbank ING. De verantwoordelijke payroller TCP Direct is maandag failliet verklaard.
ING moet een nieuw payrollbedrijf in de arm nemen voor de uitbetaling van een groep freelancers die al sinds juni op hun geld wachten.
TCP raakte in de financiële problemen nadat een kredietverstrekker zich terugtrok. Tegelijk moest TCP lang wachten op betaling van een grote klant. ING had het geld voor de uitbetaling over de maand juni aan TCP overgemaakt, maar daar bleef het vastzitten doordat het bedrijf uitstel van betaling had aangevraagd. Maandag werd dat omgezet in een faillissement. Eerder gaf ING al de garantie af dat de freelancers sowieso hun geld krijgen.
ING probeert nu zo snel mogelijk een andere broker te contracteren, vermoedelijk Brainnet of Fastflex. De bank wil ervoor zorgen dat de werkzaamheden vanaf juni “snel” worden betaald. Om hoeveel freelancers het gaat en welk totaalbedrag wil ING niet zeggen.
Kamer wil uitleg over rol payrollers
Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen afgelopen week om tekst en uitleg van Wouter Koolmees over de opkomst van bedrijven die bemiddelen tussen zelfstandigen en opdrachtgevers.
Het aantal bemiddelaars en contractbeheerders neemt flink toe, en volgens belangenbehartigers zijn de zzp'ers zelf de dupe van de felle concurrentie op de markt. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma ziet in de markt "cowboys ontstaan die doen alsof ze zzp'ers zekerheid bieden". Volgens de liberale partij moet er meer duidelijkheid komen voor zelfstandigen.
Ook het CDA maakt zich zorgen om de problemen met flexbemiddelaars. De partij vraagt vooral om strengere controle op de zogenoemde flexbrokers, onder meer wat betreft de kredietwaardigheid van de bedrijven.
Als het aan oppositiepartij SP ligt, bant minister Koolmees de "dure tussenhandel" volledig uit. "Het zijn parasieten", stelt SP'er Bart van Kent.