Het marktaandeel van ING en Rabobank op de hypotheekmarkt is weer wat gegroeid in het laatste kwartaal van 2015 ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Dat blijkt uit een rapport van IG&H Consulting & Interim.

Toch verloren de drie grootbanken – ING, Rabobank en ABN Amro – het afgelopen jaar terrein op de hypotheekmarkt. De drie banken hebben voor het eerst minder dan 50 procent van de markt in handen.

Het afgelopen jaar werden er meer hypotheken verstrekt dan in het jaar ervoor: 253.000 in totaal, goed voor een totale omvang van 62 miljard euro. De groei wordt voor een groot deel veroorzaakt door mensen die overstappen. 13,2 miljard euro aan hypotheken werd in de oversluitmarkt verstrekt, 58 procent meer ten opzichte van 2014.

ING en Rabobank zijn de grootste stijgers wat betreft marktaandeel het afgelopen kwartaal. Een mogelijk verklaring hiervoor is volgens IG&H de verlaging van de NHG-grens in juli 2015. Daardoor is er een piek te zien in het derde kwartaal in de verkoop van hypotheken tussen de 200.000 en 300.000 euro, een prijssegment waar de grootbanken een relatief klein marktaandeel hebben (43 procent). Na dit slechtere kwartaal voor de grote banken lijkt een stijging in het kwartaal erop logisch.

Toch levert ABN Amro wel marktaandeel in. In het laatste kwartaal zelfs zo veel dat de drie grote banken in totaal, ondanks de stijging van ING en Rabobank, alsnog marktaandeel verliezen ten opzichte van de andere aanbieders. ABN Amro leverde namelijk niet alleen in op het eigen label, maar ook op Hypotrust en Florius. De drie samen zorgen in totaal voor een daling van 5,7 procent in marktaandeel.

Vraag blijft waarom ABN Amro het slechter deed dan ING en Rabobank. IG&H kon ten tijde van de publicatie van dit artikel nog geen antwoord geven op deze vraag.

Toezichtregels Basel 4

Verder is het de vraag hoe groot banken op de lange termijn zullen zijn op de hypotheekmarkt. Er wordt gewerkt aan een verscherping van de Basel 3, de toezichtregels die na de kredietcrisis zijn opgesteld. De nieuwe regels, al Basel 4 genoemd, zouden banken verplichten een aanzienlijk grotere buffer te hebben voor hypotheken. Dit om bijvoorbeeld het risico af te dekken dat een klant de hypotheek niet kan terugbetalen.

De hogere kapitaalverplichting zou betekenen dat de banken, als ze niet op de marges achteruit willen gaan, meer kosten moeten doorrekenen naar de klant. En dat verslechtert hun concurrentiepositie ten opzichte van andere aanbieders, die niet aan de regels hoeven voldoen.

Update: Een woordvoerder van IG&H laat weten geen uitspraken te kunnen over individuele partijen. "We hebben geen inzage in het waarom betreffende het gezakte aandeel van ABN AMRO."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl