Grote Nederlandse banken lijden geen noemenswaardige verliezen door het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit. Dat is maandag gebleken uit een rondgang bij de financiële instellingen.

“Wij verwachten geen materiële impact van Detroit”, aldus een woordvoerder van ING. ABN Amro had een vergelijkbare boodschap.

Ook de Rabobank liet weten “geen directe exposure en geen kredietverlening” in Detroit te hebben en dus ook geen noemenswaardige impact te verwachten. SNS was aan het einde van maandagmiddag nog aan het uitzoeken wat de gevolgen van Detroit zouden kunnen zijn.

De Belgische bank Dexia wordt mogelijk voor circa 100 miljoen euro wel geraakt door het bankroet van Detroit, aldus zakenkrant De Tijd. Detroit vroeg vorige week uitstel van betaling aan, onder druk van een schuldenlast van 18,5 miljard dollar.

UBS

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal gaf maandag aan dat ook UBS in grote mate betrokken is bij de financiële malaise van Detroit. De Zwitserse bank speelde in 2005 een grote rol bij de oplossing van financiële problemen van de pensioenfondsen voor gemeenteambtenaren, politie en brandweer van de Amerikaanse stad. UBS verkocht in dat verband voor zo'n 1,4 miljard euro aan obligaties aan Europese banken.

Die obligaties kwamen onder meer terecht bij Hypo Real Estate, de Duitse hypotheekbank die tijdens de financiële crisis met staatssteun werd gered. De leningen aan Detroit zijn inmiddels ondergebracht bij de overheidsinstantie die het bankroet van Hypo afwikkelt. Die onderzoekt nog wat de gevolgen van het faillissement van de Amerikaanse stad zijn.

UBS stemde eerder al in met een herziening van de contracten met Detroit, waardoor de bank minder geld krijgt dan eerder werd afgesproken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl