• De grootste bank van Nederland zag zijn winst vorig kwartaal met bijna 80 procent dalen vanwege de coronacrisis.
  • De val is harder dan vorig kwartaal en groter dan wat analisten in doorsnee hadden verwacht.
  • ING zette een dikke 1,3 miljard euro opzij voor leningen die waarschijnlijk niet meer terugbetaald worden. Dat drukte op het nettoresultaat.
  • De nieuwe topman Steven van Rijswijk, die dit kwartaal voor het eerst de resultaten toelicht, blijft optimistisch over de toekomst van ING. Hij volgde op 1 juli Ralph Hamers op, die later dit jaar leiding gaat geven aan de Zwitserse bank UBS.

ING heeft in het tweede kwartaal, toen de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus grotendeels de mondiale economie platlegden, een winst van 299 miljoen euro in de boeken gezet. In dezelfde periode vorig jaar resteerde nog ruim 1,4 miljard euro onder de streep.

De winstdaling van bijna 80 procent is veel harder dan in het eerste kwartaal. Toen daalde de winst nog met 40 procent. In het eerste kwartaal kwam de klap van de crisis pas echt in de laatste maand aan, terwijl het hele tweede kwartaal in het teken stond van corona.

Analisten gepeild door persbureau Bloomberg verwachtten dat de winst minder hard zou dalen. Zij rekenden dat er circa 610 miljoen euro onder de streep blijft.

Op de beurs deden beleggers het aandeel ING in de verkoop. Kort na de opening van de handel op het Damrak stond het aandeel 1 procent in het rood.

ING vult stroppenpot voor brakke leningen verder aan

ING begon al vorig kwartaal, net als veel van zijn branchegenoten, massaal geld opzij te zetten voor brakke leningen. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in problemen te komen. Ook had de bank in de eerste fase van de crisis al meer dan 100.000 klanten betalingsuitstel gegeven.

De bank stopte in de afgelopen periode ruim 1,3 miljard euro in zijn stroppenpot. Dat is meer dan een verdubbeling van wat er vorig kwartaal inging. Het nemen van deze voorzieningen gaat van de winst af.

Volgens de bank moest er vorig kwartaal meer geld opzij gezet worden vanwege "enkele grote dossiers" in Duitsland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Nederland. Om welke klanten het specifiek gaat, wordt niet naar buiten gebracht.

De winst kwam ook lager uit omdat ING circa 300 miljoen euro af moest schrijven van zijn balans. De bank kondigde deze boekhoudkundige ingreep al eerder aan. Het zou nodig zijn omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden.

Nieuwe baas Steven van Rijswijk blijft optimistisch

''Ik heb vertrouwen in de sterkte en weerbaarheid van ING in deze moeilijke tijden'', zo eindigde Van Rijswijk de toelichting op de cijfers. Hij verwees met name naar rente-inkomsten, die ondanks de crisis redelijk op peil bleven. Verder kreeg ING meer geld binnen uit diensten voor bijvoorbeeld beleggers op de financiële markten. 

De belangrijke CET1-graadmeter voor de kapitaalbuffer van het financiële concern is verbeterd van 14 procent eind maart naar 15 procent eind juni.

Van Rijswijk weet nog niet of het zwaartepunt van de coronacrisis in financieel opzicht al achter de rug is. Maar als de macro-economische vooruitzichten niet verder verslechteren, schat hij in dat er in de tweede helft van het jaar minder geld naar de stroppenpot hoeft.


Lees meer over banken: