- ING wil zijn financieringsbeleid in lijn brengen met de oproep die tijdens de klimaattop in Dubai is gedaan over het afbouwen van fossiele brandstoffen.
- De grootbank wil in 2040 helemaal stoppen met het financieren van projecten voor olie- en gaswinning.
- Tijdens de klimaattop in Dubai werd landen opgeroepen om een “transitie” in te zetten weg van fossiele brandstoffen.
- Lees ook: Saudi-Arabië gooit strategie voor oliemarkt mogelijk helemaal om in 2024 door Amerikaanse producenten uit de markt te drukken met prijsoorlog, stelt energie-expert
ING zal tegen 2040 stoppen met het financieren van de exploratie en productie van olie en gas, zo vertelde CEO Steven van Rijswijk aan persbureau Reuters. Ook wil de bank de komende twee jaar de nieuwe leningen aan duurzame energie verdrievoudigen als onderdeel van een vernieuwde klimaatstrategie, aldus Van Rijswijk.
ING zegt het besluit te hebben genomen in de geest van de overeenkomst deze maand tijdens de COP28-klimaattop in Dubai. Daarin kwamen landen overeen om af te stappen van fossiele brandstoffen en de uitrol van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren.
Volgens het nieuwe plan zal ING de leningen aan de upstream-olie- en gassector tegen 2030 met 35 procent verminderen, een stap die de absolute uitstoot van zijn portefeuille zou halveren. In 2040 wil de bank helemaal gestopt zijn met financieren van olie en gas. “Aanvankelijk hadden we gezegd dat we onze upstream-blootstelling aan olie en gas tegen 2040 met 50 procent zouden verminderen. Nu zeggen we dat we er helemaal uit zullen zijn”, aldus Van Rijswijk.
Oproep om gebruik fossiele brandstoffen af te bouwen
Op de VN-klimaattop in Dubai werd eerder deze maand voor het eerst een expliciete vermelding over het verminderen van fossiele brandstoffen opgenomen: landen worden erin opgeroepen tot “een transitie weg van fossiele brandstoffen” in energiesystemen.
Fossiele brandstoffen vormden jarenlang de ‘olifant in de kamer’ tijdens klimaatonderhandelingen. Wetenschappelijk is al decennia lang bekend dat olie, gas en steenkool de grootste wereldwijde bron zijn van CO2-uitstoot, maar oproepen om er uiteindelijk vanaf te komen bleken tijdens eerdere klimaatconferenties diplomatiek niet haalbaar.
Ook nu werd er fel over gediscussieerd. Het woord “uitfaseren”, dat de Europese Unie graag had gezien, bleek ook nu nog iets te scherp voor vooral olieproducerende landen.